„UNICEF poate confirma că în rândul copiilor au fost găsite cazuri de subnutriţie severă”, a afirmat organizaţia ONU într-un comunicat, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite şi Crucea Roşie au intrat luni şi joi în oraş pentru a livra ajutoare umanitare pentru prima dată din octombrie.

Zeci de decese ca urmare a înfometării au fost raportate de grupuri de monitorizare, medici locali şi agenţiile de ajutor din Madaya, oraş asediat de forţele siriene pro-guvernamentale.

UNICEF a precizat că din 25 de copii cu vârsta sub cinci ani monitorizaţi de membri ai personalului său şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 22 prezentau semne de subnutriţie „moderată până la severă”. De asemenea, personalul a fost martor la decesul unui băiat de 16 ani care suferea de subnutriţie severă, a precizat UNICEF.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că regimul şi opoziţia înarmată se fac vinovate de „atrocităţi” şi a condamnat folosirea înfometării ca armă de război în conflictul izbucnit în urmă cu aproape cinci ani în Siria.

Potrivit ONU, 4,5 milioane de sirieni trăiesc în zone unde organizaţiile umanitare ajung greu şi aproape 450.000 sunt asediaţi de forţele regimului sau de grupuri înarmate ale opoziţiei în circa 15 localităţi pe întreg teritoriul Siriei, inclusiv în zone controlate de guvern, Statul Islamic sau alte grupuri insurgente.