„Întrucât suntem o entitate publică şi ne bazăm activitatea numai pe informaţii verificate, am decis să efectuăm un studiu pentru a examina situaţia reală a mediului cultural din Crimeea după anexarea peninsulei de către Rusia”, a declarat directorul organizaţiei, Alex Skorik.

Potrivit lui, studiul constă din două părţi. Primul descrie situaţia limbilor ucraineana şi tătară şi accesul la presă, a doua clarifică atitudinea locuitorilor din Crimeea faţă de blocada civila a peninsulei.

Potrivit analistului Aleksandr Şulga, de la Centrul de Cercetare SPHERA, majoritatea respondenţilor din Crimeea consideră că după anexare a fost deteriorată componenţa principală a mediului cultural – limba vorbită.

„În ceea ce priveşte vorbitorii de limbă ucraineană, înregistrăm o agresiune deschisă faţă de aceştia şi există pericolul chiar a răfuielilor fizice. A fost creat un climat psihologic care împinge limba ucraineană spre utilizare doar într-un cerc restrâns familie şi prieteni”, a spus el.

În afara de problema utilizării limbii ucrainene în viaţa cotidiană, ucraineană a încetat să mai fie folosită ca limbă oficială, chiar dacă potrivit cu legislaţia internă, în Crimeea, pe picior de egalitate se afla trei limbi – rusă, ucraineană şi tătară crimeeană, a spus Şulga.

Potrivit lui, autorităţile de ocupaţie „încearcă să demonstreze loialitatea faţă de limbă şi cultură tătară din Crimeea”, dar şi „aici se înregistrează o deteriorare a situaţiei la nivel oficial şi cotidian”. „În special, respondenţii vorbesc despre cazuri de agresiune faţă de cei care vorbesc limba tătară”, a spus cercetătorul.

Dispare şi presa scrisă în limba ucraineană şi tătară. „Dacă înainte de ocuparea Crimeii, 15% din presa scrisă era în limba ucraineană, acum nu mai apare niciun ziar în această limbă. Un singur ziar a supravieţuit în versiunea electronică” a spus el.

În ceea ce priveşte mass-media de limba tătară, după închiderea canalului ATR, a fost creat postul tv „Millet”, finanţat din bugetul federal şi care este un canal exclusiv de propagandă”, a spus expertul.

Autorităţile din Crimeea au demarat rusificarea completă a peninsulei. În special, a fost luată decizia de a nu mai forma clase cu predare în limba ucraineană în ciclul elementar. În plus, pentru studiul limbilor ucraineană şi tătară în şcoli au fost prevăzute doar două ore pe săptămână.