Potrivit şefului BKA, numărul persoanelor care pleacă din Germania cu destinaţia Siria şi Irak pentru a se alătura unor grupări militante, precum Statul Islamic (SI), este în scădere. Dar, în acelaşi timp, creşte numărul combatanţilor care se întorc acasă, în Germania.

„Valul de plecări devine mai monoton. În acelaşi timp, avem peste 400 de indivizi care reprezintă o ameninţare şi trebuie să stăm cu ochii pe ei'', a declarat Muench.

Şeful BKA a afirmat că atentatul sinucigaş de la Istanbul din această săptămână, în care au fost ucişi 10 turişti germani, nu reprezintă însă un indiciu că ameninţarea cu un atac militant în Germania este mai mare ca înainte.

Atentatul de la Istanbul a fost comis de un kamikaze al Statului Islamic care a intrat în Turcia ca refugiat din Siria, a indicat guvernul turc, adăugând că atacatorul nu i-a vizat în mod special pe germani.

Germania şi Turcia fac parte amândouă din coaliţia militară, condusă de SUA, care efectuează lovituri aeriene împotriva Statului Islamic.