Faptul că această problemă a fost soluţionată în mod paşnic şi eficient demonstrează rolul critic jucat de diplomaţie pentru a menţine securitatea şi forţa ţării noastre', a subliniat John Kerry într-un comunicat.

„Sunt foarte mulţumit de faptul că marinarii noştri au fost predaţi în siguranţă autorităţilor americane”, a adăugat Kerry, precizând că doreşte să-şi exprime gratitudinea faţă de autorităţile iraniene pentru cooperarea lor în rezolvarea rapidă a acestui caz.
 
„În calitate de fost marinar eu însumi, cunosc importanţa pe care o au prezenţa navală în lume şi misiunea esenţială a marinei noastre în regiunea Golfului”, a menţionat şeful diplomaţiei americane.

Cei doi marinari — nouă bărbaţi şi o femeie — au fost reţinuţi mai puţin de 24 de ore, după interceptarea marţi după-amiază a două nave de patrulare ale Forţelor navale americane, în timp ce navigau în largul insulei Farsi, situată în nordul Golfului Persic.

„După ce au prezentat scuze, au fost eliberaţi în apele internaţionale, întrucât s-a dovedit că intrarea lor în apele teritoriale ale ţării nu a fost intenţionată”, au anunţat miercuri Gardienii Revoluţiei, forţa de elită a regimului de la Teheran.

Pentagonul a confirmat miercuri eliberarea lor, precizând că, potrivit informaţiilor sale, aceştia nu au avut de suferit în timpul scurtei lor detenţii. Marina americană va ancheta circumstanţele care au dus la prezenţa marinarilor în Iran, a indicat Pentagonul.