„Există suspiciuni puternice că este opera unei grupări din Indonezia având legături cu SI. Din ceea ce vedem astăzi, această grupare urmează exemplul atentatelor de la Paris", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţia naţionale, Anton Charliyan.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, gruparea Statul Islamic a lansat un avertisment enigmatic înaintea multiplelor atacuri.

Nu s-a putut stabili pentru moment dacă aceste atacuri calificate de preşedintele indonezian Joko Widodo drept acte teroriste au fost comise de SI, însă Anton Charliyan a precizat că înaintea atentatelor a fost lansat un avertisment enigmatic din partea grupării jihadiste.

„În avertisment se atrăgea atenţia că va avea loc un concert în Indonezia şi că acesta se va afla în buletinele de ştiri internaţionale", a precizat purtătorul de cuvânt pentru un post de radio indonezian, fără a oferi alte detalii.

Mai multe planuri de atentate în Indonezia au fost dejucate în decembrie, unele având legături cu SI, potrivit poliţiei. Sute de indonezieni s-ar fi alăturat grupării jihadiste care controlează vaste teritorii în Siria şi Irak.

Poliţia indoneziană a anunţat încheierea atacului comis joi într-o zonă comercială din centrul Jakartei, unde mai multe explozii urmate de schimburi de focuri s-au soldat cu cel puţin şapte morţi, cinci dintre ei din rândul atacatorilor.

Un reprezentant al poliţiei, Budi Gunawan, a declarat pentru presă că doi dintre cei decedaţi sunt civili — între ei, un cetăţean olandez—, iar 10 persoane, dintre care cinci poliţişti, au fost rănite. Ambasada Olandei nu a confirmat informaţia, indicând că un cetăţean olandez a fost rănit şi spitalizat.

Atacurile au vizat în special o cafenea Starbucks nu departe de clădirile care găzduiesc mai multe agenţii ale ONU şi ambasade.