Pakistanul este considerat principalul susţinător al talibanilor afgani, duşmani declaraţi ai SI, în insurgenţa acestora împotriva guvernului de la Kabul şi a trupelor străine ale NATO.

Atacul are loc la două zile după o reuniune privind reluarea negocierilor de pace dintre talibani şi Kabul, întrerupte din vara anului trecut.

Atacul de miercuri de la Jalalabad, oraş important din estul Afganistanului în apropiere de Pakistan, a început cu un atentat sinucigaş şi a continuat cu asediul unei clădiri adiacente consulatului pakistanez unde bărbaţi înarmaţi s-au refugiat timp de câteva ore.

În total, şapte soldaţi şi poliţişti au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi, iar trei atacatori au murit, a declarat Sediq Sediqqi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Autorităţile pakistaneze au dat asigurări că personalul consulatului este în siguranţă.

Câteva ore mai târziu, într-un comunicat în limba arabă, jihadiştii Statului Islamic au afirmat că atacul a fost comis de trei luptători ai lor, dintre care doi şi-au detonat centurile explozive.

Organizaţia jihadistă a afirmat că atacul a avut drept scop distrugerea consulatului şi moartea a zeci de angajaţi şi agenţi ai serviciilor de informaţii pakistaneze.

Atacul de la Jalalabad, „primul atac al SI împotriva statului pakistanez", este bogat în simboluri, a afirmat Muhammad Amir Rana, un analist pakistanez.

Gruparea jihadistă SI, care controlează teritorii întinse în Siria şi Irak, ar fi putut intenţiona să sperie civilii care se aflau la consulat pentru a aplica pentru vize pakistaneze, pentru că SI nu doreşte ca populaţia să fugă din zonele pe care le controlează, a adăugat el.

De fapt, stabilirea progresivă a combatanţilor care pretind că fac parte din SI la începutul lui 2015 în provincia Nangarhar, cu capitala Jalalabad, a determinat civilii să fugă din cauza brutalităţii jihadiştilor, care au decapitat numeroşi poliţişti şi soldaţi.