Documentele furnizate de autorităţile austriece în luna noiembrie sunt în prezent traduse în limba maghiară şi după finalizarea acestei operaţiuni investigaţia poate începe, a anunţat Comandamentul naţional al poliţiei ungare.

Până acum, din aceste documente a reieşit că reţeaua de traficanţi de persoane era formată din irakieni şi afgani, menţionează publicaţia ungară.

Pentru o perioadă, autorităţile austriece şi cele ungare au desfăşurat în paralel investigaţii preliminare. Întrucât anumite fapte au avut loc în Ungaria şi cinci suspecţi au fost arestaţi pe teritoriul ungar, Ministerul Justiţiei austriac i-a propus Budapestei să conducă ancheta penală în acest caz.

Poliţia ungară a arestat cinci persoane - patru bulgari şi un afgan, la câteva zile după ce imigranţii au fost găsiţi morţi, fapt care a dovedit pericolul pe care l-au presupus călătoriile întreprinse în 2015 de sute de mii de migranţi care au traversat Marea Mediterană şi ţările din Balcani pentru a fugi din ţările lor afectate de conflict şi sărăcie.

La finalul lunii septembrie, justiţia bulgară a decis să-l extrădeze în Austria pe presupusul şofer al camionului frigorific în care au fost găsiţi cei 71 de migranţi morţi. Ţvetan Ţvetanov, cetăţean bulgar în vârstă de 32 de ani, a fost acuzat de participare la o organizaţie criminală, trafic, contrabandă şi omucidere, conform Parchetului din oraşul bulgar Montana.

Camionul a fost găsit abandonat pe o autostradă în estul Austriei, având în compartimentul frigorific corpurile a 71 de persoane - 59 de bărbaţi, opt femei şi patru copii care fuseseră îmbarcate la frontiera sârbo-ungară.