Observatorii au denunţat imediat montajul de imagini, ce combină secvenţe de la lansarea rachetei şi de la alte teste cu alte rachete, pentru a da impresia unei operaţiuni reuşite.

Analişti de la Centrul James Martin din California, care se ocupă cu studii privind neproliferarea armelor, au estimat că racheta a explodat probabil după lansarea sa. „Cu toate că ea părea că se ridică în aer cu succes, credem că s-a produs o eroare catastrofală la aprinderea motorului'', a declarat Catherine Dill, cercetătoare de la Centrul californian James Martin, estimând că Phenianul a manipulat imaginile în scopul de a ascunde rezultatul.

Comunitatea internaţională urmăreşte îndeaproape eforturile nord-coreene de a se dota cu o capacitate MSBS (Mer-Sol-Balistique-Strategique), care ar agrava considerabil ameninţarea nucleară din partea Phenianului. Coreea de Nord ar fi atunci capabilă să-şi dezvolte armamente dincolo de Peninsula Coreeană şi ar dispune de un potenţial de represalii în caz de atac nuclear.

Testul efectuat în decembrie ar fi cel de-al treilea de acest fel începând din luna mai 2015. Serviciile de informaţii sud-coreene estimează că cel de-al doilea test, întreprins în noiembrie, a eşuat şi el.

Cercetători de la Institutul americano-coreean al Universităţii Johns Hopkins au sesizat că o navă de sprijin figura în mai multe imagini ale testului efectuat în decembrie, la numai 50 de metri distanţă de locul lansării rachetei.

„Aceasta pare periculos aproape de un submarin aflat sub apă la mică adâncime pentru a trage o rachetă. Dar pare potrivit, de fapt necesar, pentru o barjă submersibilă'', a estimat un specialist al institutului, John Schilling. „Testul a fost efectuat probabil de pe o barjă, şi nu de pe un submarin'', a mai spus el.

Reuşit sau nu, adaugă cercetătorul, testul cu rachetă arată determinarea Phenianului de a continua pe calea dotării cu capacităţi MSBS şi 'probabil că va ajunge la aceasta într-o zi. El a avansat această probabilitate pentru orizontul lui 2020.