Soldaţii sloveni au desfăcut între 200 şi 300 de metri de gard în apropierea localităţilor Griblje şi Dragatus, la aproximativ 110 kilometri sud de capitala Ljubljana, unde râul Kolpa a ieşit din matcă, ameninţând să dărâme gardul care se întinde de-a lungul malurilor sale şi care, de asemenea, riscă să devină o capcană pentru animale, a transmis agenţia STA. 

De la jumătatea lunii noiembrie, Slovenia a instalat peste 150 de kilometri de gard la frontiera cu Croaţia cu scopul de a împiedica un aflux necontrolat de migranţi. Peste 400.000 dintre aceştia au tranzitat ţara de la jumătatea lui octombrie îndreptându-se spre Austria şi Germania. 

Guvernul de la Ljubljana a anunţat luni că gardul va fi demontat în unele locuri unde debitul râului Kolpa este prea ridicat şi va fi înlocuit în scurt timp cu o barieră mai rezistentă, făcută din panouri. 

Situat într-unul din parcurile naturale cele mai vizitate din Slovenia, râul Kolpa marchează aproape 100 de kilometri de graniţă din totalul celor 670 de kilometri care separă această ţară de Croaţia. 

Gardul de sârmă ghimpată care se întinde de-a lungul frontierei a fost denunţat de apărători ai mediului atât din Slovenia cât şi din Croaţia ca un pericol pentru animalele sălbatice.