După ce sunt instruiţi să folosească armamentul, băieţii care au împlinit vârsta de 13 ani sunt trimişi pe front. Dacă aceşti copii reuşesc totuşi să supravieţuiască, o asemenea experienţă le va schimba fundamental modul în care percep multe lucruri.

La rândul lor, fetele sunt forţate să se mărite de la o vârstă foarte fragedă. În ceea ce priveşte vestimentaţia, de la vârsta de 9 ani ele nu au voie să iasă pe stradă dacă nu sunt acoperite complet.

În zonele din Siria şi Irak controlate de SI, prima obligaţie a femeilor este să facă copii, deşi asistenţa sanitară în respectivele zone este precară. Ele trebuie de asemenea să recruteze susţinători ai cauzei jihadiste. Cele necăsătorite sunt închise în casă şi au voie să iasă afară doar o dată pe săptămână.

La şcoală, copiii învaţă engleză şi arabă, dar şi doctrina SI, precum şi interpretarea şi aplicarea întocmai a jihadului.

Viaţa acelor copii este marcată de peisajul morţii şi de frica permanentă a bombardamentelor, ei ajungând în plus să fie obişnuiţi cu experienţe dure şi traumatizante, precum moartea violentă a câte unui membru al familiei.

Propaganda SI proiectează imaginea unei vieţi idilice în teritoriile pe care le-a cucerit, dar care vine în contradicţie gravă cu realitatea, remarcă serviciile secrete olandeze, care mai subliniază condiţiile de viaţă deplorabile din acele teritorii şi neîncrederea între cei care locuiesc acolo.

Analiza mai relevă că până în prezent circa 200 de olandezi, dintre care aproximativ un sfert sunt femei, s-au alăturat combatanţilor jihadişti din Siria şi Irak, unde trăiesc de asemenea cel puţin 70 de copii olandezi. Raportul AIVD precizează că, deşi majoritatea acestor copii au ajuns acolo împreună cu părinţii lor, circa o treime s-au născut în Siria sau Irak.

Prin publicarea acestui raport, serviciile secrete olandeze încearcă să-i descurajeze pe alţii care ar dori să se alăture jihadiştilor. Dar un purtător de cuvânt al acestei instituţii a mărturisit că autorităţile de la Haga nu îşi fac prea mari speranţe în succesul acestui demers.