„Cred în schimbare, deoarece cred în voi", a spus el în discursul privind Starea Uniunii rostit în Congres, reluând teme din campania electorală din 2008. „De aceea sunt aici încrezător ca întotdeauna că starea uniunii noastre este puternică", a adăugat preşedintele american.

Obama a respins retorica oponenţilor săi politici şi a unor candidaţi care luptă pentru a-i lua locul la Casa Albă, retorică potrivit căreia economia americană este în declin.

„Cine susţine că economia Americii este în declin colportează neadevăruri", a spus el, făcând aparent referire la candidaţii la alegerile primare republicane, precum şi la opoziţia din Congres.

Discursul nu a inclus şi propuneri concrete de politici. Obama a spus în schimb că congresmenii trebuie să abordeze marile probleme indiferent cine va fi viitorul preşedinte şi că printre aceste provocări sunt cele despre cum să se ofere oportunităţi economice, cum să se facă tehnologia mai accesibilă pentru oameni, cum să fie păstrată securitatea SUA şi cum să fie îmbunătăţit climatul politic.

În privinţa politicii externe, Obama a încercat să îşi apere doctrina de construire de coaliţii şi de cooperare, în detrimentul intervenţiilor militare şi al construirii de naţiuni, aşa cum se întâmpla în trecut.

Principala prioritate este "protejarea poporului american şi vânarea reţelelor teroriste", a spus Obama, subliniind că gruparea jihadistă Statul Islamic "nu ameninţă existenţa naţională" a SUA.

„Mase de luptători care stau în partea din spate a maşinilor de teren şi spirite torturate care complotează în apartamente sau garaje sunt un pericol enorm pentru civili şi trebuie să fie opriţi. Dar ei nu reprezintă o ameninţare existenţială pentru naţiunea noastră", a declarat preşedintele american, potrivit AFP.

El şi-a reluat apelul către congresmeni de a autoriza o acţiune militară în Irak şi Siria, permisiune pe care el a cerut-o pentru prima dată în urmă cu mai mult de un an pentru a înlocui legislaţia aflată în vigoare de după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 şi de dinainte de invazia din 2003 din Irak.

Obama le-a cerut de asemenea americanilor să nu reia ideea că Statul Islamic reprezintă islamul, ci să îi identifice pe terorişti „aşa cum sunt — criminali şi fanatici care trebuie eradicaţi, vânaţi şi distruşi".

El a salutat acordul internaţional privind clima semnat în decembrie la Paris, precum şi înţelegerea nucleară cu Iranul şi lupta împotriva Ebola în Africa de Vest.

Obama a cerut de asemenea Congresului să aprobe acordul comercial privind Parteneriatul Transatlantic convenit anul trecut între 12 state şi să ridice embargoul impus Cubei, care durează de 50 de ani. El a promis că va încerca în continuare să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo.
Liderul de la Casa Albă a încercat să îşi extindă discursul de la o listă de propuneri pentru anul care urmează la o discuţie mai amplă despre viitor.
El le-a cerut congresmenilor să depăşească partizanatele politice care l-au pus deseori în dispută cu Congresul, controlat de republicani, şi care nu vor face decât să se intensifice înainte de alegeri.

Se poate ajunge la un viitor mai bun, „însă acest lucru se va întâmpla numai dacă ne punem la punct politica".

Adresându-se direct aleşilor, el a declarat că mulţi dintre ei i-au spus că le-ar plăcea să coopereze mai mult, dar că sunt dependenţi de finanţatorii lor politici sau de partizanatul de partid.

Pe de altă parte, Obama a făcut apel la poporul american să nu cadă victimă frustrărilor, tribalismului şi fanatismului.

„Nu ne putem permite să coborâm pe această pantă, pentru că nu vom avea economia pe care ne-o dorim sau securitatea pe care ne-o dorim şi, cel mai important, ar contrazice tot ceea ce ne face să fim obiectul invidiei întregii lumi", a mai spus el.