„Nu este loc în cadrul Republicii pentru structuri care provoacă, care cheamă la terorism sau la ură”, a adăugat Bernard Cazeneuve.

Aceste asociaţii erau implicate în activitatea moscheii prezentate ca salafistă de la Lagny-sur-Marne, care a fost şi ea închisă la începutul lunii decembrie, după o serie de percheziţii.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Stéphane Le Foll a precizat că una dintre asociaţii se numeşte 'Întoarcerea la izvoare', în timp ce o alta reprezintă Asociaţia musulmanilor din Lagny-sur-Marne.

Este prima măsură de dizolvare a unor asociaţii legate de activitatea moscheilor de la instituirea stării de urgenţă după atentatele de la 13 noiembrie soldate cu 130 de morţi, cele mai grave comise vreodată în Franţa.

Alte moschei sau săli de rugăciune au fost închise dar numai pe durata stării de urgenţă care se încheie în februarie, fără a fi dizolvate asociaţiile culturale care le gestionează.

Moscheea din Lagny-sur-Marne a fost închisă la 2 decembrie 2015, prima măsură de acest gen luată din motive de radicalizare, fiind confiscate în urma unei percheziţii muniţie pentru kalaşnikov, materiale video de propagandă şi material pedagogic.

Autorităţile îi reproşează imamului salafist francez Mohamed Hammoumi, de 34 de ani, care a oficiat în această moschee până la plecarea sa în Egipt la finalul lui 2014, că a jucat un rol major în îndoctrinarea şi recrutarea de voluntari pentru jihad în Siria.

Potrivit Ministerului de Finanţe, care i-a pus poprire pe bunuri în aprilie, acest imam „a avut printre elevii săi persoane apărute în anturajul apropiat al autorilor atentatelor teroriste”.