Executivul de la Copenhaga a pus iniţial în practică pentru 10 zile măsura de control al graniţelor ca reacţie la o decizie similară adoptată de Suedia.

„Evaluarea este aceea că încă există riscul ca un mare număr de imigranţi ilegali să se concentreze în Danemarca”, a precizat ministerul citat.

Confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiaţi, Suedia, care a introdus controale la graniţele sale la mijlocul lunii noiembrie, le-a impus începând cu 4 ianuarie companiilor de transport auto şi feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare, de partea daneză, în caz contrar riscând să fie amendate.

Danemarca, care se teme că imigranţii ilegali întorşi din Suedia vor rămâne pe teritoriul său, a reacţionat imediat prin introducerea, tot de la 4 ianuarie, a controalelor la frontiera sa cu Germania, de unde sosesc numeroşi imigranţi.

La rândul său, Germania a introdus deja controale la frontierele sale, în principal cu Austria, la mijlocul lunii septembrie.