În contextul în care, de la 1 ianuarie, au fost depuse peste 500 de plângeri, dintre care 40% pentru agresiuni sexuale, aceste evenimente au pus într-o poziţie dificilă pe cancelarul Angela Merkel şi politica sa de deschidere faţă de refugiaţi. Cancelarul urmează să susţină o conferinţă de presă marţi, cu ocazia vizitei premierului algerian Abdelmalek Sellal.

Ralf Jäger, ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia, a declarat luni că agresiunile din Koln au fost comise „aproape exclusiv” de imigranţi, în special din Maghreb şi din alte ţări arabe.

„Printre suspecţi există de asemenea refugiaţi veniţi în ţara noastră anul trecut", a spus el. Germania a înregistrat 1,1 milioane de solicitanţi de azil în 2015. 14 dintre cei 19 suspecţi identificaţi sunt originari din Maroc şi Algeria, a adăugat el.

În total, aproape o mie de persoane s-au adunat în noaptea de Anul Nou în faţa gării din Koln, a explicat Jäger. În acea noapte au avut loc ciocniri şi au fost comise agresiuni sexuale, înainte ca locul să fie evacuat, ceea ce nu a împiedicat producerea de noi violenţe.

Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „pericolul” de a-i „stigmatiza” pe străini după aceste evenimente: „Este ceea ce fac profitorii extremei drepte”.

Există o îngrijorare tot mai mare, după ce în noaptea de duminică spre luni au avut loc agresiuni rasiste care au vizat pakistanezi, africani şi sirieni. Aceste „atacuri rasiste” par să fi fost organizate pe reţelele de socializare, potrivit poliţiei din Koln. Presa locală a vorbit despre o acţiune de răzbunare.

„Privesc cu mare îngrijorare aceste evoluţii, ceea ce se întâmplă cu ura extremei drepte„, a comentat Jäger.

El a catalogat drept „inacceptabile” eşecurile poliţiei, însă a dezminţit că a existat dorinţa de a „ascunde” faptele, vorbind despre erori de comunicare şi promiţând „o prezenţă sporită a poliţiei şi o mai mare supraveghere video”.
În Suedia, poliţia a recunoscut luni că nu a făcut publice informaţii privind zeci de agresiuni sexuale atribuite unor străini la ediţiile din 2014 şi 2015 ale „We Are Sthlm”, festival care are loc în Suedia în august şi care se prezintă drept cel mai mare festival din Europa pentru adolescenţi.

Chiar dacă declaraţiile lui Jäger diferă de comunicarea până acum confuză a autorităţilor privind evenimentele din noaptea de Revelion, încă rămân semne de întrebare: Cum au putut agresiunile să ia această amploare fără ca poliţia să intervină? Au fost ele planificate?

Chiar dacă până acum nu a fost stabilită vina refugiaţilor în evenimentele de la Koln, acestea au amplificat dubiile opiniei publice privind capacitatea ţării de a integra milionul de solicitanţi de azil veniţi în 2015 din Siria, Irak, Afganistan şi Africa de Nord.

Aproximativ 57% dintre germani se tem de o amplificare a criminalităţii, conform unui sondaj al postului RTL.

Mii de manifestanţi s-au adunat luni seară la Leipzig pentru a protesta împotriva sosirii de imigranţi, la apelul ramurii locale a mişcării islamofobe PEGIDA, după o manifestaţie la Koln marcată de ciocniri cu poliţia în week-end.
„Expulzaţi-i!”, „Rezistăm” şi „Merkel trebuie să plece” — au scandat militanţii, separaţi de contra-manifestanţi de un impresionant dispozitiv de poliţie.

Forţele de ordine au intervenit într-un cartier reputat de stânga pentru a dispersa militanţi de extremă-dreaptă care au aruncat cu pietre împotriva vitrinelor magazinelor, potrivit poliţiei.

În acest context şi cu mai puţin de doi ani până la viitoarele alegeri legislative, Angela Merkel a fost nevoită să îşi modifice în weekend politica de deschidere faţă de imigranţi, anunţând o procedură mai uşoară de expulzare a solicitanţilor de azil care încalcă legea.

Unii oficiali vor de asemenea să le impună refugiaţilor locul de reşedinţă, pentru a evita o concentrare a lor în marile oraşe.

În acest context, Papa Francisc a făcut apel luni la europeni „să nu cedeze în faţa fricii”, vorbind totodată „despre datoria (imigranţilor) de a respecta valorile şi legile comunităţii care îi găzduieşte”.