Potrivit unui raport recent al poliţiei suedeze, cazuri de hărţuire sexuală a femeilor au fost înregistrate anul trecut, în timpul unui festival de muzică în aer liber, iar principalii suspecţi sunt mai mulţi solicitanţi de azil. Premierul de la Stockholm a condamnat tăcerea poliţiei şi a calificat-o drept dublă trădare faţă de victime. Pe de altă parte, şeful poliţiei din Suedia a menţionat că a aflat mult prea târziu despre cele întâmplate.

„Eu am aflat despre cele întâmplate ieri şi am fost la fel de deprimat ca fiecare din această ţară. Chestiunea nu va trece neobservată. Trebuie să investigăm acest caz şi să-i identificăm pe cei vinovaţi”, a asigurat funcţionarul.

În acelaşi timp, presa care nu a mediatizat subiectul în acea perioadă, a luat apărarea poliţiei. Potrivit mediei locale, oamenii legii au evitat să vorbească despre agresiuni pentru a nu da apă la moară grupurilor xenofobe din Suedia. De asemenea, organizatorii festivalului de muzică în aer liber au comunicat că în fiecare an sunt înregistrate cazuri de hărţuire sexuală, dar, în 2014 şi 2015, aceste acţiuni au fost coordonate de grupuri de bărbaţi, în mare parte solicitanţi de azil din Afganistan.

În raportul publicat recent, se menţionează că în cele cinci zile, cât a durat festivalul, au fost interogaţi în jur de 200 de tineri, care ar fi agresat sexual mai multe tinere. Cazuri de violenţă sexuală au mai fost anunţate în două oraşe din Finlanda şi Elveţia.