Încălcând o rezoluţie a ONU, Phenianul a anunţat că dispune de tehnologie care i-ar permite să lanseze o rachetă cu un focos nuclear de pe un submarin, deşi experţii şi analiza asupra imaginilor pun sub semnul îndoielii această afirmaţie.

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat vineri imagini cu ultimul test efectuat, despre care susţine că a avut loc în decembrie. Spre deosebire de un test precedent din mai, acesta nu a fost anunţat la momentul respectiv.

„Racheta a fost lansată, a început să se aprindă, dar apoi a înregistrat un eşec catastrofal”, a declarat Melissa Hanham, cercetător asociat la James Martin Centre for Nonproliferation Studies (CNS) din cadrul Institutului Middlebury din California.

Armata Coreii de Sud a anunţat sâmbătă că Coreea de Nord pare să fi modificat înregistrarea video, introducând imagini din timpul unui test cu o rachetă Scud din 2014, deşi un oficial a declarat pentru Reuters că tehnologia de lansare este posibil să se fi ameliorat de la testul din mai.

Analiza CNS arată două cadre din înregistrarea difuzată de televiziunea de stat nord-coreeană în care se vede cum flăcările cuprind racheta şi mici părţi din ea se desprind.

„Coreea de Nord a manipulat masiv înregistrarea video pentru a acoperi acest fapt”, a menţionat Hanham într-un e-mail. „Au folosit diverse unghiuri ale camerelor şi montajul pentru a părea că au fost mai multe lansări succesive, dar dacă analizezi cadru cu cadru îţi poţi da seama că a fost un singur eveniment”, a mai spus Melissa Hanham.

Propagandiştii din Coreea de Nord au folosit tehnici rudimentare de montaj pentru a introduce imagini mai vechi de la un test cu rachetă şi de la o lansare a unei rachete Scud, susţin experţii care au analizat înregistrarea.