Casa Albă a anunţat că refugiatul a fost invitat de Prima Doamnă, Michelle Obama, pentru a asista la discurs din galeriile hemiciclului Camerei Reprezentanţilor — camera inferioară a Congresului — unde toţi parlamentarii americani şi o parte din guvern şi din Curtea Supremă se vor reuni pentru acelaşi motiv, potrivit AFP.

Refaai Hamo a sosit în 18 decembrie la Detroit, în SUA, împreună cu cele trei fiice şi fiul său, după ce a stat doi ani în Turcia.

El fugise din Siria după ce o rachetă a guvernului sirian a distrus complexul de locuinţe unde trăia împreună cu soţia şi familia sa, potrivit Casei Albe. Soţia, una dintre fiice şi alţi cinci membri ai familiei sale au murit în acel atac. În Turcia, el a fost diagnosticat cu cancer la stomac. SUA i-au acordat, în cele din urmă, statutul de refugiat şi el trebuie să-şi refacă viaţa în prezent la Troy, în statul Michigan (nord).

Alegerea invitaţilor Primei Doamne serveşte la sublinierea priorităţilor preşedintelui american. În acelaşi timp, onoarea acordată unui refugiat sirian este o replică usturătoare la adresa aleşilor republicani din Camera Reprezentanţilor, care au votat stoparea primirii refugiaţilor sirieni în SUA, o măsură care nu a fost încă definitiv adoptată.

Un fost soldat american musulman, Naveed Shah, originar din Arabia Saudită, va fi alături de Michelle Obama. Imigrat încă de copil în SUA cu părinţii săi pakistanezi, el s-a angajat în armata americană în 2006, servind timp de patru ani şi a participat la războiul din Irak. În cazul său, simbolul este puternic într-un moment în care un sentiment islamofob traversează ţara, aţâţat de Donald Trump, care a propus în decembrie închiderea frontierelor pentru musulmani.

Un loc va fi lăsat vacant marţi pentru a se aduce omagiu victimelor armelor de foc, în contextul în care Barack Obama încearcă să convingă Congresul şi opinia publică de necesitatea înăspririi legislaţiei asupra acestora.

Jim Obergefell, a cărui plângere împotriva discriminării a dus la legalizarea de către Curtea Supremă a mariajului între persoane de acelaşi sex, va face de asemenea parte dintre invitaţi.

Un fost migrant ilegal mexican, sosit copil în SUA, care a reuşit să obţină un permis de reşedinţă permanentă în Statele Unite după ce fusese returnat Mexicului, va aminti de asemenea angajamentul lui Barack Obama pentru reglementarea situaţiei milioanelor de migranţi ilegali.

Printre alţi invitaţi figurează Spencer Stone, unul dintre eroii din trenul francez Thalys în august; Lisa Jaster, una dintre cele trei femei care au absolvit cursurile de pregătire militară Ranger School şi Satya Nadela, PDG-ul Microsoft.