Moscova vrea să lucreze cu talibanii, multi dintre ei fiind fiii mujahideenilor cu care Rusia a dus un razboi sângeros timp de zece ani. Acum, insurgenţii afgani lupta cu înverşunare împotriva ISIS pentru supremaţie in randul jihadiştilor afgani.

„Rusii insista ca legătura lor cu talibanii este redusa la un schimb de informaţii, dar unii comandanţi talibani din nordul Afganistanului sustin că au primit arme din Rusia prin intermediul Tadjikistanului – o fostă republică sovietică cu guvern pro-rus. Se spune chiar că, în capitala Radjikistanului, Dushanbe, au avut loc negocieri dintre ruşi şi talibani”- scrie publicatia.

Potrivit forţelor de securitate afgane, transferul de arme ar fi avut loc în schimbul a patru poliţişti de frontieră tadjici, capturati de talibani, iar negocierile au fost conduse de Tahir Shamalzay, fratele fostului comandant al talibanilor. Partea tadjică neagă ca un astfel de schimb ar fi avut loc.

„Se spune ca domnul Shamalzay a vizitat recent si China unde s-a intalnit cu oficialii chinezi – continuă corespondentul. Guvernul chinez, îngrijorat cu privire la posibilitatea unei invazii islamiste, a sugerat guvernului afgan ca ar putea oferi sprijin în domeniul securităţii. Potrivit unor surse diplomatice, Beijingul a cerut şi pakistanezilor să se ocupe de clivajul in cadrul „Talibanilor”, care a avut loc anul trecut, dupa ce s-a aflat despre moartea lui Mullah Omar”.

„Ţările care sunt accesibile pentru ISIS trebuie să ia în considerare toate metodele de luptă împotriva terorismului” – a spus Chunsyan Zhang, prim-secretar al regiunii autonome Xinjiang-Uygur din China.

  „De altfel, Iranul deja ii foloseste pe „Talibani” in acest scop, potrivit agenţiilor de informaţii afgane şi occidentale – spune articolul… Acum, oficialii afgani spun că Iranul ii inarmeaza pe talibani si chiar in pregateste in tabere din Teheran, Mashhad şi Zahedan. Teheranul este convins că principalul sau duşman – Arabia Saudită – finanţeaza ISIS”.

Autorul reaminteşte că, în cursul pregătirii invaziei din 2001, Iranul a oferit americanilor informaţii valoroase despre poziţiile strategice ale talibanilor. Apoi, preşedintele George W. Bush a numit Iranul parte dintr-o „axă a răului”, împreună cu Coreea de Nord şi Irakul lui Saddam Hussein.

În prezent, americanii coopereaza din nou cu Iranul în Irak, în lupta împotriva inamicului comun.

„Pana la urma, se pare ca războiul cu ISIS impune cele mai ciudate alianţe” – conchide autorul.