„Noi trebuie să lansăm procesul pentru a crea un stat independent în Catalonia pentru ca deciziile parlamentului catalan să fie suverane", spusese el cu câteva ore înainte ca adunarea cu majoritate separatistă să-l aleagă la conducerea guvernului regional pentru a-i succeda lui Artur Mas.

Printr-o lovitură de teatru de ultim minut, Artur Mas cedase sâmbătă presiunilor detractorilor săi şi renunţase să candideze pentru un nou mandat. Retragerea candidaturii sale a permis formarea unei coaliţii de guvernământ, de la conservatori până la stânga anticapitalistă, decisă să profite de majoritatea sa absolută în parlamentul regional pentru a proclama în termen de 18 luni independenţa Cataloniei.

Membru al aceluiaşi partid ca şi Artur Mas, Carles Puigdemont, 53 de ani, jurnalist de limbă catalană, este un vechi susţinător al independenţei. Din 2011, el este primar al Geronei, un oraş cu 97.000 de locuitori, la 100 km nord de Barcelona, iar din 2015 prezidează asociaţia municipalităţilor separatiste.

Numirea sa, rezultat al unui compromis între partizanii şi adversarii lui Artur Mas, care se confruntau de o sută de zile, a permis separatiştilor să evite în ultimul moment convocarea a noi alegeri, pentru a patra oară din 2010. Ei riscau mult să-şi piardă toată noua lor majoritate.

„Catalonia se înnămoleşte" se jubila la Madrid, dar de ieri — sâmbătă, "ei sunt din nou în alertă", şi-a exprimat satisfacţia duminică Artur Mas, în faţa membrilor partidului său.

Separatiştii îşi regrupează forţele în timp ce la Madrid alegerile legislative din 20 decembrie au dus la un parlament fragmentat, în care Partidul Popular al premierului încă în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută şi caută fără succes să formeze o coaliţie.

În faţa rebeliunii bogatei regiuni a Spaniei, cabinetul lui Rajoy a insistat asupra necesităţii ca „viitorul guvern al Spaniei să se sprijine pe o largă bază parlamentară care să garanteze stabilitatea şi capacitatea de a face faţă provocării separatiste".

Premierul Rajoy speră să ajungă la un acord cu Partidul socialist (PSOE), a doua forţă politică în Spania, şi cu partidul liberal Ciudadanos, opuse ca şi el independenţei Cataloniei.

PSOE vizează în schimb o alianţă cu stânga radicală PODEMOS şi partide naţionaliste în Catalonia şi în Ţara Bascilor. Dar situaţia din Barcelona îi complică şi mai mult realizarea acestei intenţii.

„Cum vom explica dacă vom ajunge la putere cu ajutorul celor care vizează independenţa în câteva luni?", a întrebat retoric un lider socialist, intervievat de ziarul de stânga El Diario.

Purtătorul de cuvânt al PSOE, Antonio Hernando, a evitat duminică să se pronunţe asupra viitoarelor coaliţii. În faţa presei, el a oferit sprijinul PSOE guvernului în funcţiune „pentru a face ca legea să fie respectată".

Fernando Martinez-Maillo, din Partidul conservator, a estimat la rândul său că nu există „un mod mai bun de a se împotrivi secesiunii decât o alianţă între Partidul Popular şi Partidul socialist".

Separatiştii au câştigat majoritatea absolută de 72 de locuri din cele 135 ale parlamentului regional, cu 47,8% din voturi în 27 septembrie.

Din noiembrie, ei au adoptat o rezoluţie proclamând începerea procesului de secesiune şi nesupunerea faţă de instituţiile statului spaniol.

Dar proiectul lor a eşuat din cauza dezacordului între cei 62 de deputaţi ai coaliţiei „Junts pel si" (Împreună pentru Da), formată de Artur Mas şi cei zece deputaţi anticapitalişti ai Candidaturii Unităţii Populare (CUP). Această mică formaţiune de extremă-stângă a refuzat să-l reconfirme pe Artur Mas la conducerea guvernului, reproşându-i patru ani de politică de austeritate şi corupţia din partidul său.

Pactul încheiat între CUP şi „Junts pel si" garantează stabilitatea noului guvern regional pentru că anticapitaliştii s-au angajat să nu lase niciodată coaliţia singură în faţa celor 63 de deputaţi ai opoziţiei.

După învestitura sa în cursul serii, Carles Puigdemont urmează să-şi formeze cabinetul. Printre primele legi pe care intenţionează să le propună figurează crearea administraţiilor fiscale şi de securitate socială pentru Catalonia.