„Am discutat despre declaraţiile critice şi despre modul de a regla problema împreună", a declarat presei ministrul Witold Waszczykowski la sfârşitul întâlnirii.

Duminică, preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi al presei, vorbind despre o „putinizare” a politicii europene.

Fără a oferi nume, Waszczykowski i-a invitat pe criticii la adresa Poloniei să îi viziteze ţara pentru a-şi verifica opiniile la faţa locului.

„Nu avem relaţii tensionate cu Germania, prin urmare nu avem de ce să le aplanăm", a spus el. „Cea mai bună soluţie ar fi o vizită a oamenilor politici germani în Polonia, pentru ca ei să vadă că democraţia poloneză nu arată aşa de rău cum li se pare lor", a adăugat şeful diplomaţiei de la Varşovia. Ambasadorul Rolf Nikel s-a limitat doar la a declara că discuţia a fost constructivă. „Relaţiile polono-germane sunt o comoară pe care vrem să o salvăm, pentru ca ele să se dezvolte favorabil în viitor", a spus el.

Convocarea ambasadorului a fost anunţată duminică de către diplomaţia poloneză şi motivată de declaraţii anti-poloneze ale unor oameni politici germani. Purtătorul de cuvânt al ministerului polonez, Artur Dmochowski, a refuzat să indice cu exactitate ce declaraţii au iritat Varşovia.

La putere între 2005 şi 2007, Partidul Dreptate şi Justiţie condus de Jaroslaw Kaczynski, în prezent majoritar în parlament, a avut relaţii extrem de tensionate cu Germania, pe care a acuzat-o că nu ţine cont de interesele unor ţări mai puţin importante din Uniunea Europeană.

Noile măsuri din Polonia au stârnit şi îngrijorarea Bruxellesului. Primă fază a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va organiza o dezbatere privind situaţia statului de drept în Polonia la 13 ianuarie. Waszczykowski a spus că nu se aşteaptă 'la nicio decizie' în urma acestei dezbateri şi a sugerat că UE analizează de asemenea şi situaţia din Germania în contextul violenţelor de la Koln.