Şeful Comandamentului Forţelor Americane din Peninsula Coreea, Curtis Scaparrotti, a dat un ordin în acest sens în timpul unei vizite la baza aeriană Osan, administrată în comun de SUA şi Coreea de Sud.

Pe de altă parte, Seulul a anunţat astăzi că negociatorul-şef sud-coreean în dosarul nuclear se va întâlni miercuri cu omologii săi american şi japonez pentru a analiza posibilele mijloace de răspuns după testul nord-coreean efectuat pe 6 ianuarie.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a efectuat un test cu bombă cu hidrogen, deşi experţii americani au pus sub semnul întrebării capacitatea Phenianului de a deţine deja această tehnologie.

Testul a provocat reacţii dure din partea SUA, dar şi a Chinei, aliatul principal al Coreii de Nord, Beijingul reclamând faptul că nu a primit o notificare prealabilă.

Şefa statului sud-coreean, Park Geun-hye, intenţionează să se adreseze miercuri conaţionalilor săi pentru a exprima dorinţa Seulului de a da un răspuns ferm la testul nuclear nord-coreean.

Duminică, Statele Unite au trimis un bombardier B-52 care a survolat la joasă altitudine teritoriul sud-coreean. Două avioane de luptă, unul american şi altul sud-coreean, au escortat aparatul B-52 Stratofortress, care poate transporta arme nucleare, înainte ca el să revină la baza militară americană din Guam, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.