Într-un comunicat comun postat online pe site-uri jihadiste, Al Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) şi Al Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) îi acuză pe conducătorii saudiţi că au comis un act stupid, executând aceste persoane în pofida avertismentelor mujahedinilor din toată lumea.

„Conducătorii de la Riad au ţinut să verse sângele acestor mujahedini virtuoşi pentru a-şi proba fidelitatea faţă de Cruciaţii care îşi sărbătoreau Anul Nou”, au scris cele două ramuri ale Al Qaida. „În consecinţă, ei trebuie să se teamă de ziua în care apropiaţii martirilor, fraţii lor şi susţinătorii lor vor gusta răzbunarea cu care îi vor lovi", au subliniat ele.

De altfel, un conducător al AQPA, creată din fuzionarea ramurilor saudită şi yemenită ale Al Qaida, i-a calificat drept "martiri" pe jihadiştii executaţi în Arabia Saudită.

Ibrahim al-Assiri, considerat artificierul AQPA, a afirmat într-un discurs funebru că singura crimă a acestor martiri este că i-au combătut pe Cruciaţi în Peninsula Arabică de unde decolau avioanele care îi luau drept ţinte pe fraţii noştri musulmani în Afganistan şi în Irak". "Vom avea de a face cu familia Al-Saud, a lansat el referindu-se la familia regală saudită.

La 2 ianuarie, autorităţile de la Riad au executat 47 de persoane pentru terorism, dintre care peste 40 aveau legături cu organizaţia extremistă sunită Al Qaida şi fuseseră condamnate pentru atentate sângeroase comise în anii 2000 pe teritoriul saudit.

Executarea imamului şiit Nimr al-Nimr, un opozant al regimului de la Riad, a generat proteste printre şiiţii din lumea întreagă şi a provocat ruperea relaţiilor diplomatice între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit.