Nabil al-Arabi s-a exprimat în deschiderea la Cairo a unei reuniuni extraordinare a miniştrilor afacerilor externe din cadrul organizaţiei panarabe, solicitată de Riad pentru a denunţa ingerinţele Iranului în problemele ţărilor arabe.

Al-Arabi i-a invitat pe miniştrii ţărilor arabe reuniţi la sediul Ligii din capitala egipteană să adopte o poziţie comună, puternică şi clară pentru a cere Iranului să stopeze orice formă de ingerinţă în problemele naţiunii arabe.

Criza între Teheran şi Riad a izbucnit după executarea în 2 ianuarie a clericului şiit Nimr Baqir al-Nimr, condamnat pentru terorism. Acest apărător al minorităţii şiite din Arabia Saudită şi critic al regimului de la Riad a fost executat în acelaşi timp cu alte 46 de persoane condamnate în marea lor majoritate pentru terorism şi pentru apartenenţă la Al Qaida.

Executarea lui Nimr a antrenat manifestaţii şi atacuri împotriva reprezentanţelor diplomatice saudite în Iran, în urma cărora Riadul şi-a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul.

Şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, prezent la reuniunea de la Cairo, a denunţat declaraţiile iraniene ostile Regatului Arabiei Saudite, care au fost — potrivit lui — motorul direct al atacurilor împotriva reprezentanţelor diplomatice saudite.