Bloomberg a rugat mai mulţi analişti să acorde note liderului de la Kremlin, iar 27% dintre ei i-au dat „F”, cea mai mică posibilă.

Însă cum s-a ajuns aici?

Economia Rusiei a început să intre pe o pantă descendentă încă din primul trimestru din 2012, cu mult înainte ca preţul petrolului să se prăbuşească sau ca Occidentul să impună sancţiuni. Iar ritmul a devenit din ce în ce mai accelerat, astfel că Banca Mondiala estimează că produsul intern brut nominal al ţării conduse de Vladimir Putin va fi în 2017 mai mic decât în 2012.

Fostul ministru de Finanţe, Aleksei Kudrin, consideră că recesiunea va „bântui” în Rusia în acest an, însă e posibil ca economia să revină pe creştere în 2017. Alţii sunt de părere că luminiţa de la capătul tunelului e mult mai aproape, transmite Voice of America.

„Cred că ce era mai rău a trecut”, a menţionat analistul Timothy Frye de la Institutul Harriman al Columbia University. „Din 2012 până în 2015, creşterea economică a Rusiei a ajuns la 1,5% de la 2%. Însă în ultimul trimestru s-a observat o tendinţă de stabilizare”, a punctat specialistul.
În consecinţă, Frye estimează că economia Rusiei va creşte în 2016 cu 1%.

Ce e de făcut?

Guvernul a forţat marile companii de stat, precum Gazprom şi Rosneft, să limiteze activele în valută pentru a impulsiona aprecierea rublei, dar le-a cerut şi oligarhilor să întindă o mână de ajutor.

Frye arată că grupurile de interese din jurul lui Putin au viziuni diferite legate de naţionalizarea unor companii, aşa că lucrurile s-ar putea complica în 2016.

„Multe companii au de suferit din cauza sancţiunilor, însă există şi câştigători din faptul că Rusia a întors spatele Occidentului. De exemplu, sectorul agricol a beneficiat într-un anume fel de pe urma interzicerii importului de alimente din UE şi SUA”, a mai spus Frye.

Investiţii peste graniţă

Mulţi miliardari ruşi au investit în proprietăţi imobiliare din Londra, New York şi Paris. Sute de milioane de dolari au părăsit ţara şi au ajuns să plătească apartamente de lux peste hotare.

Potrivit unei surse, miliardarul rus Dmitri Rîbolovlev a dat 88 de milioane de dolari pentru o locuinţă lângă Central Park din New York. Americanii se plâng că o astfel de achiziţie trage în sus preţurile din regiune, mai ales că noul proprietar nu locuieşte acolo permanent.

Avocatul Ed Mermelstein, care îi ajută pe ruşi să investească în piaţa imobiliară din New York, susţine că Putin pune presiune pe cei care mută banii în afara ţării.

„Liderul de la Kremlin speră să readucă în ţară o mare parte din fondurile care au zburat peste hotare”, a explicat acesta.

Voice of America consideră că Putin stă bine în sondaje, însă dacă economia va merge în continuare cu frâna de mână trasă, atunci populaţia şi-ar putea schimba părerea.