„Zece poliţişti, doi cetăţeni şi doi jurnalişti au fost răniţi", a declarat presei un purtător de cuvânt al poliţiei, Baki Kelani, care nu a dat însă informaţii despre persoanele rănite din rândurile manifestanţilor. Acesta a precizat că 24 de protestatari au fost reţinuţi.

Mii de persoane au protestat sâmbătă după-amiază în faţa sediului guvernului kosovar. „Acest guvern face trafic cu suveranitatea noastră. Cerem convocarea imediată de alegeri anticipate pentru că ei nu mai au dreptul să guverneze Kosovo", a afirmat Fatmir Limaj, liderul Iniţiativei pentru Kosovo.

La rândul său, liderul Alianţei pentru viitorul Kosovo, Ramush Haradinaj, a declarat că această manifestaţie înseamnă finalul guvernării actuale de la Pristina.

Unii dintre protestatari au aruncat cu cocktailuri Molotov şi cu pietre peste cordonul de forţe speciale ale poliţiei. Ferestrele sediului guvernului au fost sparte şi intrarea în clădire a fost incendiată.

Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene, la tunuri cu apă şi au folosit vehicule blindate pentru a-i împrăştia pe manifestanţi. Trei vehicule blindate ale poliţiei au luat foc după ce au fost lovite cu cocktailuri Molotov.

Preşedinta provinciei Kosovo, Atifete Jahjaga, a condamnat cu fermitate violenţele şi a făcut un apel la responsabilitate şi la calm.

Opoziţia kosovară a iniţiat o serie de proteste din octombrie anul trecut, inclusiv prin blocarea lucrărilor parlamentului, împotriva acordului de normalizare a relaţiilor cu Serbia, care a fost încheiat în 2013 şi care a fost cerut de Uniunea Europeană. Încheierea acestui acord a permis provinciei Kosovo şi Serbiei să facă progrese în procesul de apropiere de UE.