Dar numai în doi ani – 2014-2015 – au avut loc mai multe evenimente importante, care au şters orice urmă a acestor realizări.

Şi dacă anul trecut evenimentele se desfăşurau la graniţele Rusiei, ultima furtună a lovit direct ţara. Aşa se face ca în 2015 a dispărut principala realizare a lui Putin din ultimii ani – clasa de mijloc – s-a volatilizat bătrâneţea demnă şi viaţa liniştită, iar populaţia a sărăcit brusc. De fapt, a supravieţuit doar „verticala puterii” a lui Putin şi imensa pătură a birocraţilor statului.

Încă din vara, economiştii au început să anunţe că scăderea salariilor reale în Rusia depăşeşte toate aşteptările şi ca până la sfârşitul anului ar putea scădea cu 11%, iar veniturile – cu 9%. Experţii nu vedeau surse pentru o recuperare rapidă a veniturilor, ceea ce pune sub semnul întrebării una dintre realizările economice majore atribuite frecvent lui Vladimir Putin – bunăstarea cetăţenilor.

În acelaşi timp, au fost raportate scăderi accentuate a producţiei industriale, creşterea şomajului, şi pensiile au înregistrat o „creştere” negativă din cauza inflaţiei. În plus, a fost anunţat un moratoriu cu privire la înfiinţarea fondului de acumulare a pensiilor şi s-a anunţat creşterea vârstei de pensionare.

Schimbări majore au avut loc şi în formarea bugetului ţării. Până în 2015, acesta era adoptat în Rusia o dată la trei ani, dar scăderea preţurilor la petrol a forţat guvernul să se întoarcă la buget anual. Problema este că adoptând bugetul pentru anul 2016, guvernul rus tot nu ştie ce se va întâmpla cu economia.

Kremlinul nu a recunoscut existenţa crizei, iar atunci când a făcut-o a fost atât de subtil, încât în spatele echilibristicii verbale utilizate de oficiali nimeni nu înţelegea nimic. Kremlinul a evitat tot timpul să folosească expresia „scădere puternică a veniturilor populaţiei”. Prefera să spună o scădere „nu foarte puternică”, „puternică, dar nu foarte”, „slabă” etc. Cert este ca scăderea veniturilor populaţiei este un record care nu a mai fost observat în Rusia în ultimii 15 ani.

În ajunul noului an, Banca Mondială a rectificat în minus prognoza de scădere a PIB-ului Rusiei în 2016 de la 0,1% la 0,7%. Experţii spun că estimarea BM este exagerat de optimista.

Prin urmare, anul 2016 va fi mai rău: inflaţia şi şomajul vor creşte, veniturile şi valoarea rublei – vor scădea.