Ziua mondială a păcii a fost iniţiată de Papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a dorit ca aceasta să fie celebrată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. De la prima celebrare, la 1 ianuarie 1968, mesajul Suveranului Pontif este transmis, în mod tradiţional, în această zi, tuturor miniştrilor de externe din lume, indicând totodată linia diplomatică a Sfântului Scaun în anul care tocmai începe, potrivit site-ului Vatican Radio.

Mesajul din acest an arată că indiferenţa la nenorocirile din vremurile noastre reprezintă una dintre cauzele fundamentale ale absenţei păcii. În prezent, indiferenţa este adesea legată de diverse forme de individualism, care provoacă izolare, ignoranţă, egoism şi, prin urmare, lipsă de interes şi de angajament. Creşterea nivelului de informare nu aduce după sine o creştere a atenţiei la probleme, dacă nu este însoţită de o deschidere a conştiinţei bazată pe solidaritate. Astfel, este esenţială contribuţia celor care se pot implica. Pe lângă familie, educatorii, profesorii, oamenii de cultură, specialiştii în media, intelectualii şi artiştii deţin un rol major în acest proces.

Pacea nu poate fi dobândită fără eforturi, fără transformarea minţii şi a sufletului, fără simţul creativităţii şi al implicării pozitive, mai arată manifestul publicat de Radio Vatican. O astfel de acţiune trebuie să ducă urgent la construirea responsabilităţii cu privire la probleme ale timpurilor noastre, precum fundamentalismul, intoleranţa, masacrele, persecuţiile motivate de religie sau etnie, distrugerea drepturilor unor întregi popoare, exploatarea fiinţelor umane prin supunerea la diverse forme de sclavie, corupţie sau crimă organizată, războiul, situaţia refugiaţilor şi a persoanelor strămutate forţat.

Mesajul din 2016 se doreşte a fi un punct de pornire pentru toţi oamenii de bună credinţă, care se angajează pentru această cauză conform posibilităţilor şi cu cele mai bune aspiraţii pentru a construi o lume mai conştientă, iertătoare, şi prin urmare, mai liberă şi mai corectă.

O altă zi dedicată păcii este marcată la 21 septembrie, Ziua Internaţională a Păcii, proclamată în 1981 de către Naţiunile Unite.