Lista lui Mas a obţinut 62 de mandate, iar partidul de extremă stânga a  obţinut zece mandate. Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul Spaniei şi-au exprimat opţiunile politice ieri, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un referendum pe tema despărţirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni, scrie gandul.info.

Partidul lui Mas, „Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC, la putere), s-a alăturat vechilor săi rivali din cadrul „Esquerra Republicana de Catalunya” (ERC) şi altor grupări cetăţeneşti. Pentru a obţine majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu „Candidatura d'Unitat Popular”.

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat la scrutin, o prezenţă cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012. Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării”, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.