Numit VSV-ZEBOV, vaccinul testat de laboratoarele NewLink Genetics şi Merck s-a dovedit a fi „100 % eficient” la zece zile după de a fost administrat unor persoane neinfestate, potrivit rezultatelor probelor publicate vineri în revista britanică „ The Lancet”.

„Va fi o armă suplimentară foarte importantă în lupta împotriva Ebola”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, referindu-se la vaccinul obţinut într-un timp record, de mai puţin de 12 luni, de un colectiv ştiinţific din care au făcut parte experţi de la OMS, organizaţia Medici fără Frontiere, precum şi din Canada, Norvegia, SUA, Marea Britanie şi Guineea.

Compania Sanofi Pasteur intenţionează să producă noul vaccin într-un număr de doze suficient de mare pentru a putea controla eventuale noi epidemii. Administrarea se va face doar în comunităţile cu risc crescut, a precizat un reprezentant al marelui concern farmaceutic.

Inconvenientul vaccinului constă în faptul că necesită conservare la rece, lucru destul de greu de realizat în unele ţări tropicale care se confruntă şi cu dese întreruperi ale alimentării cu energie electrică. De aceea viitoarele cercetări vor urmări dezvoltarea unei formule termorezistente a vaccinului contra Ebola.

Epidemia de Ebola, declanşată în urmă cu un an şi jumătate, a dus la peste 27 de mii de îmbolnăviri, în special în Africa de Vest, soldate cu 11294 de decese. Cazuri de febră hemoragică s-au înregistrat în circa 10 state, cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti din această cauză fiind în Liberia (4808), Sierra Leone (3951) şi Guineea (2520).