„Există un acord în patru care acum va fi supus celor 19 lideri din zona euro”, a subliniat o sursă pentru AFP, la câteva minute după ce Consiliul European a anunţat reluarea discuţiilor la vârf cu „un compromis” pe masă.

Menţionăm că la sosirea la summitul zonei euro, la Bruxelles, Angela Merkel a declarat că un acord de ajutorare a Greciei nu va fi încheiat cu orice preţ.

„Ştiu că nervii sunt întinşi la maximum, dar trebuie să ne asigurăm că avantajele sunt mai mari ca dezavantajele”, a adăugat ea.

De cealaltă parte, preşedintele Franţei, Francois Hollande a declarat că va face totul pentru ca să se ajungă la un acord asupra unui plan de ajutorare a Greciei, întrucât în joc este mai mult decât viitorul Greciei. „Viitorul Europei este în joc”, a avertizat oficialul francez.
Hollande a respins ideea unei posibile ieşiri a Greciei din zona euro (Grexit).

Tot înaintea întâlnirii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, premierul italian Matteo Renzi a criticat dur poziţia Germaniei. Grecia nu are voie să fie umilită, a declarat Renzi pentru cotidianul „Il Messaggero"” De asemenea, Grecia ar trebui să rămână în zona euro: „Italia nu doreşte plecarea Greciei din zona euro iar pentru Germania am următorul mesaj: ajunge!”, a citat dw.de.

Atena acuză unele ţări europene, fără a da nume, că vizează intenţionat eşuarea negocierilor cu Grecia. Conceptul de reformă prezentat de guvernul elen ar fi fost deja acceptat de Comisia Europeană, BCE şi FMI, dar unele ţări europene continuă să invoce problema credibilităţii Greciei, fără a preciza însă concret ce ar avea de făcut această ţară.