Două brigăzi de paraşutişti şi un regiment de comunicaţii au primit astăzi din partea liderului de la Kremlin un titlu onorific moştenit din perioada stalinistă şi menţinut de atunci, dar care nu a fost până în prezent niciodată acordat unor unităţi militare pe timp de pace.

Un alt element relevant este că în decretul semnat de Putin se menţionează că respectivele unităţi au fost decorate pentru „eroismul şi curajul de care au dat dovadă în apărarea Patriei şi a intereselor statului”, formulă pe care numeroşi observatori o consideră stranie în contextul în care Rusia nu este implicată oficial în vreun conflict armat.

În timp ce Ministerul rus al Apărării a refuzat orice comentariu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că decoraţiile nu au nicio legătură cu conflictul din Ucraina şi au fost decernate pentru operaţiunile din perioada sovietică sau din timpul războaielor din Cecenia.

În schimb, expertul militar Igor Suteaghin, analist la centrul britanic Royal United Services Institute (RUSI), afirmă că cele trei unităţi au fost angajate în luptele din estul Ucrainei, iar acordarea decoraţiilor are ca scop îmbunătăţirea moralului trupelor aeropurtate ruse, notează Agerpres.

La rândul său, analistul politic Alexandr Konovalov consideră că Vladimir Putin încearcă astfel să-şi menţină popularitatea în rândul forţelor armate.

În pofida numeroaselor dovezi ce arată prezenţa soldaţilor ruşi şi a echipamentelor militare ruseşti în estul separatist al Ucrainei, Moscova neagă constant faptul că ar fi implicată în vreun fel în susţinerea separatiştilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Doneţk şi Lugansk.

În mass-media rusă şi internaţională există însă relatări ale familiilor unor militari ruşi decedaţi, acestea susţinând că ei au fost ucişi în Ucraina. De asemenea, ziarul opoziţiei ruse Novaia Gazeta, a publicat un interviu cu un soldat rus în vârstă de 20 de ani, care afirmă că unitatea sa de tancuri a fost desfăşurată în Ucraina, unde el a fost grav rănit în luna februarie. Soldatul a mai menţionat că numeroase unităţi ale armatei ruse au fost dislocate pe teritoriul ucrainean în zonele controlate de rebelii proruşi.