Un proiect în acest sens a fost adoptat astăzi de Rada Supremă de la Kiev. Documentul a fost votat de 271 dintre 318 de legislatori. Împotrivă s-au pronunţat deputaţii din Blocul Opoziţiei.

Potrivit documentului, Rada Supremă a Ucrainei a recunoscut jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale în legătură cu crimele împotriva umanităţii şi crime de război comise de înalţi funcţionari ai Federaţiei Ruse şi liderii organizaţiilor teroriste din Doneţk şi Lugansk, crime care au dus la consecinţe foarte grave şi uciderea în masă a cetăţenilor ucraineni.

Parlamentul propune cabinetului de miniştri şi Procurorului General al Ucrainei să colecteze materialele şi probele necesare pentru sesizarea Curţii Penale Internaţionale în acest context.

„Începând cu primăvara anului 2014,  împotriva Ucrainei a continuat agresiunea militară a Federaţiei Ruse care a anexat Crimeea şi Sevastopolul, teritorii ale statului independent şi suveran al Ucrainei, a ocupat o parte din Doneţk şi Lugansk, omorând mii de cetăţeni ucraineni, inclusiv copiii, rănind alte mii de oameni, a distrus infrastructura întregii regiuni, iar sute de mii de civili au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele”, se arată în document.

„Cel mai recent act de violenţă al unităţilor militare ale Federaţiei Ruse a fost bombardarea cu rachete Grad a zonelor rezidenţiale din oraşul Mariupol, în care au murit peste 30 de civili, printre care doi copii, iar mai mult de 100 de persoane au fost rănite. Federaţia Rusă continuă să furnizeze mercenari şi arme cu care sunt ucişi cetăţeni din Ucraina”, se mai spune în proiect.

Potrivit ONU, aproape 6.000 de persoane au fost ucise în războiul din estul Ucrainei şi mai mult de 10.000 au fost rănite. Totodată, aproape un milion de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele.