Ianukovici a fost ales preşedinte al Ucrainei pe 25 februarie 2010. Pe 22 februarie 2014, Rada Supremă a constatat că preşedintele Ianukovici s-a retras într-un mod neconstituţional de la exercitarea competenţelor constituţionale şi nu-şi îndeplinea obligaţiile. Astfel, parlamentul ucrainean a decis încetarea anticipată a competenţelor preşedintelui Ianukovici, iar până la alegerea unui preşedinte nou, interimatul funcţiei a fost asigurat de preşedintele Radei Supreme, Aleksandr Turcinov.

Deputaţii ucraineni au constatat că, prin acţiunile sale, Viktor Ianukovici a uzurpat puterea şi a subminat securitatea naţională a Ucrainei, dar şi a încălcat drepturile şi libertăţile omului.

În document se spune că încetarea anticipată a competenţelor de preşedinte de către Ianukovici a avut loc în legătură cu retragerea sa neconstituţională din funcţie, pentru a fugi de pe teritoriul Ucrainei, scăpând astfel de sancţiuni pentru acţiunile sale împotriva drepturilor şi libertăţilor omului.

Anterior, Rada Supremă a anunţat că va primi statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, pentru a prezenta tribunalului de la Haga cazul celui de-al patrulea preşedinte, Viktor Ianukovici.

Amintim că pe 24 februarie 2014, ministerul Afacerilor de Interne al Ucrainei l-a anunţat în căutare pe Viktor Ianukovici. Fostului preşedinte i se încriminează organizarea crimelor în masă în timpul evenimentelor de la Euromaidanul din Kiev.