În ultimele luni, oficiali ai celor două state au avut numeroase întâlniri, subiectele principale de pe agendă fiind situaţia de pe piaţa mondială a petrolului şi războiul din Siria, care de la declanşarea sa a făcut sute de mii de victime.

Rusia este direct afectată de prăbuşirea cu peste 60% a preţului petrolului, în ultimele 7 luni, situaţie care a dus la o criză economică de proporţii la Moscova, în condiţiile în care bugetul ţării este format în proporţie de peste 50% din exportul de resurse energetice.

De cealaltă parte, saudiţii au interes direct de a fi instaurată pacea în Siria, ţară de la care au izbucnit instabilităţile din zona Orientului Mijlociu.

În ultimii ani, Kremlinul şi-a manifestat în nenumărate rânduri suportul pentru regimul Assad, căruia i-a livrat arme de ultimă generaţie şi i-a acordat suport internaţional, în faţa statelor occidentale.

În schimb, Arabia Saudită a refuzat ostentativ să micşoreze producţia de petrol, aşa cum au cerut alte state OPEC, precum Venezuela sau Iran, dar şi Rusia, contribuind astfel la prăbuşirea preţului ţiţeiului.

Se pare însă că odată cu preluarea puterii de către noul rege Salman, lucrurile s-ar fi schimbat la Riad. Acesta ar fi avut o discuţie telefonică pe 23 ianuarie cu Vladimir Putin, unde s-ar fi ajuns la aceste înţelegeri.

Bănuielile sunt alimentate şi de faptul că în ultimele 3 zile preţul petrolului a cunoscut o creştere spectaculoasă, de peste 10%, revenind la nivelul începutului anului.

Arabia Saudită este ţara dominantă în cadrul OPEC, organizaţie ce produce peste 40% din necesarul mondial de petrol.

„Dacă scumpirea petrolului poate servi la stabilirea păcii în Siria, nu văd niciun motiv pentru care Arabia Saudită sa nu încerce acest lucru”, a declarat un diplomat saudit pentru sursa citată.

Totuşi, Moscova neagă vehement o astfel de înţelegere. Aleksei Puşkov, şeful comisiei externe a Dumei Ruse, a scris pe Twitter că articolul din New York Times ar fi „o ştire falsă” şi că Moscova „nu a promis că va retrage sprijinul pentru Assad”.

Independent.md