Acum un an, pe 20 februarie, Piaţa Independenţei din Kiev s-a transformat într-un adevărat teatru de război. Asta după ce trupele interne au început asaltul pe aşa-numitul „Euromaidan”, acolo unde o sută de mii de ucraineni cereau paşnic, un parcurs european şi demiterea imediată a preşedintelui de atunci, Viktor Ianukovici.



În timp ce confruntări sângeroase aveau loc între forţele de ordine şi protestatarii antiguvernamentali, peste o sută de manifestanţi au fost împuşcaţi mortal de către lunetişti, poziţionaţi pe clădirile din apropiere. Alte aproape o mie de persoane au fost rănite. 

Astăzi, ucrainenii s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev şi au comemorat victimele acestui masacru. Rudele victimelor îşi amintesc cu groază de cele întâmplate, dar speră că apropiaţii lor nu au murit în zadar. 

După acest masacru, Procuratura Generală a dat în urmărire peste o sută de persoane, printre care şi 60 de angajaţi ai Ministerul ucrainean de Interne. Protestele de acum un an, au culminat cu fuga preşedintelui de atunci Viktor Ianukovici, cu schimbarea puterii de stat şi un război în estul ţării, în care au murit peste 5.500 de persoane.