Intitulat „Învinge indiferenţa şi cucereşte pacea”, mesajul, difuzat marţi, urmează să fie citit în toate bisericile catolice în 1 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. În contextul în care papa denunţă în mod regulat un „al treilea război mondial desfăşurat pe bucăţi”, mesajul evocă „consecinţele tragice” ale terorismului şi ale violenţei „din motive etnice sau religioase”, dar acuză şi „indiferenţa care a depăşit spaţiul individual, căpătând o dimensiune globală”, precum şi refuzul de a practica „solidaritatea” la toate nivelurile.

La sfârşitul mesajului său, Jorge Bergoglio lansează „un triplu apel” liderilor statelor, care ar trebui „să se abţină să antreneze alte popoare în războaie care distrug nu numai bunuri materiale, culturale şi sociale, dar şi integritatea morală şi spirituală”. Guvernanţii trebuie să acţioneze şi pentru „ştergerea sau gestionarea sustenabilă a datoriei internaţionale a celor mai sărace ţări”. Ei trebuie şi „să adopte politici de cooperare care, în loc să se plieze la dictatura anumitor ideologii, să respecte populaţiile locale şi să nu aducă atingere dreptului fundamental şi inalienabil al copiilor la viaţă”.

Mesajul denunţă şi „dezangajarea” unei lumi care se informează în permanenţă, făcând un apel la abandonarea „compasiunii artificiale”.