„Noul program guvernamental al guvernului rus pune sub ameninţare securitatea datelor celor care folosesc cele mai populare platforme online din lume, inclusiv Facebook, Google, Twitter” – scriu experţii ruşi Andrei Soldatov şi Irina Borogan, în paginile revistei Foreign Policy, citat de paginaderusia.ro.

Companiile care sunt afectate de acest program, nu ne anunţa cum au de gând să răspundă cererii ruşilor. „Ele ar trebui să comunice imediat ce intenţii au” – continuă autorii.

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă de mult timp să preia controlul Internetului în Rusia” – spun Soldatov şi Borogan. În ultimii ani, Kremlinul a preferat strategia care implică „raiduri bruşte” împotriva companiilor internaţionale, cum ar fi Apple, Facebook, Google şi Twitter.

În 2014, Moscova a adoptat o lege care interzice stocarea datelor cu caracter personal aparţinând cetăţenilor din Federaţia Rusă în afara teritoriului Rusiei. Parlamentarii ruşi susţineau că astfel îi vor proteja pe ruşi de supravegherea agenţilor americani de la NSA.

Soldatov şi Borogan scriu: „În realitate, această lege nu a avut nicio legătură cu protecţia datelor. Adevăratul scop – atragerea companiilor tehnologice internaţionale în pânza legii ruseşti, care impune tuturor furnizorilor de internet şi serviciilor de web hosting să furnizeze serviciile speciale ruse acces direct şi nerestricţionat la serverele lor. În Rusia, serviciul secret poate intercepta orice conţinut, fie că este vorba despre cel mai mare serviciu de e-mail Mail.ru, sau reţeaua socială „VKontakte”. În cazul în care noua lege va intra în vigoare, ruşii vor fi capabili să facă acelaşi lucru şi pe platformele internaţionale”.

Dacă e să dăm crezare presei ruse, companiile internaţionale inclina să se supună dorinţei Kremlinului. Între timp, problemele generate de legea rusă merg mult dincolo de Rusia.
 
Marile companii de Internet nu le cer utilizatorilor să-şi prezinte documentele pentru înregistrare. „Cu alte cuvinte, în cazul în care se supun autoritarilor ruse şi îşi mută serverele pe teritoriul Rusiei, este foarte posibil ca toţi utilizatorii să fie sub risc de interceptare sau interferenţa din partea serviciilor speciale ruse” – spun autorii.

Rusia practică „abordarea brutal-eficientă” pentru a intercepta informaţiile. „Legea rusă le cere agenţilor de poliţie/securitate să obţină un mandat pentru interceptarea datelor personale, dar aceştia nu sunt obligaţi să prezinte mandatele nimănui, cu excepţia superiorilor lor”.

Dacă companiile internaţionale se vor supune legislaţiei ruse, nu vor mai putea întocmi „rapoarte de transparenţă”, care înregistrează numărul de cereri ale organelor de drept din diferite ţări pentru interceptare de corespondenţă sau eliminare de conţinut. „De îndată ce companiile internaţionale se vor supune legii ruse, vor pierde orice noţiune privind numărul de cereri a serviciilor de securitate ruse. Agenţii lor vor fi în măsură să se „înfrupte” din orice informaţie vor dori, fără ca firma să ştie”, – spun autorii în FP.

Între timp, marile companii tehnologice din SUA păstrează secretul în ceea ce priveşte negocierile cu Kremlinul.

Potrivit lui Soldatov şi Borogan, nici una dintre societăţile menţionate în articol nu a răspuns la întrebări. „Doar Booking.com a anunţat că a luat „unele măsuri” pentru a se conforma legii ruse. Dacă exemplul va fi urmat de Facebook, Google şi Twitter, milioane de oameni din întreaga lume risca să le fie interceptată corespondenta şi datele personale de către autorităţile ruse”.

Rusia este doar începutul, alte ţări ar dori apoi să-i urmeze exemplu. Acum, în joc este încrederea utilizatorilor în companiile internaţionale de Internet din întreaga lume.