Declaraţia a fost făcută de către Patriarhul de la Moscova, miercuri, la deschiderea expoziţiei „Rusia Ortodoxă. Istoria mea. Secolului XX. 1914-1945. De la marile şocuri la marea victorie”, scrie paginaderusia.ro

„Acolo unde se manifestă voinţa, putere, inteligenţa, decizie politică, spunem: da, succesul este incontestabil, cum este cazul cu victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, iar acolo unde a fost sânge, nedreptate şi suferinţă, spunem că este inacceptabil pentru noi, oamenii din secolul XXI”, a spus patriarhul rus.

Patriarhul a adăugat: „Succesele unui lider de stat, aflat în fruntea renaşterii şi modernizării ţării, nu pot fi supuse îndoielii, chiar dacă conducătorul s-a remarcat prin fapte ticăloase”.

Întâistătătorul bisericii ruse face referirea la perioada din istoria URSS in care conducător era Iosif Stalin.

„Vom lăsa aceste personaje istorice în judecata lui Dumnezeu, dar niciodată elementele negative nu ar trebui să ne ofere dreptul să excludem toate lucrurile pozitive făcute, aşa cum, faptele bune ale anumitor persoane, nu ar trebui să excludă atitudinea critică faţă de crimele care au fost săvârşite de aceiaşi oameni”, a spus Patriarhul Kirill.

Este prima încercare a bisericii ruse de „albire” a imaginii dictatorului Iosif Stalin, promovată la cel mai înalt nivel. Până acum, acţiunile în favoarea memoriei lui Stalin, prin apariţii publice a anumitor preoţi sau călugări ruşi cu icoane reprezentându-l pe dictatorul sovietic, au fost izolate si condamnate de înalţii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse.