Când „macho-ul leningrădean” (Putin) a absolvit universitatea, a ales un loc de muncă interesant – KGB. Vladimir Putin a avansat destul de rapid în carieră într-o organizaţie cunoscută pentru brutalitatea sa, remarca Haaretz.

Ultimul post ca ofiţer de informaţii a fost ocupat de el în Germania de Est, unde ajuta STASI să-i prindă pe adversarii guvernului socialist. „Cu toate acestea, este o mare enigmă ce făcea el acolo: interoga, tortura disidenţii cu braţele sale puternice, pe care atât de mult le etalează acum, îi bătea pe arestaţi? Sau poate pur şi simplu era furnizor de informaţii?” se întreabă autorul.

„Uneori îl bănuiesc că Putin că este inuman, este mai mult un robot. Dacă însă este om, acest lucru este puţin vizibil”, scria despre el cunoscuta jurnalista Anna Politkovskaia (asasinată în Rusia), informează paginaderusia.ro.

„Am fost extrem de onorat să scriu epilogul la cartea ei „Rusia lui Putin”, pentru care ea a plătit cu viaţa sa. Pe mine această carte m-a ajutat să înţeleg natura regimului care acum bombardează oameni nevinovaţi pentru a-l salva pe aliatul sau – Bashar al-Assad”, menţionează autorul.

În ciuda acestui fapt, unii oficiali din Israel „flirtează cu tiranul rus”. Sunt şi unii care „în mod deschis sunt fanatizaţi de el”. „Ce om!”, spun ei admirativ şi pentru că SUA nu mai sunt o alegere automată. Aceasta nu este doar pentru că au de achitat conturi cu Barack Obama, dar şi pentru că democraţia deja îi toacă la nervi.

Dar ei nu înţeleg că acesta este un joc periculos, care reflecta în primul rând slăbiciunea Israelului. „Într-o democraţie adevărată nu ar trebui să existe nicio îndoială că Putin nu este o alternativă la SUA. Dar iată pentru o ţară a cărei valori democratice scârţâie din încheieturi, Putin pare o alegere bună”, scrie jurnalistul.

Extrem de atractivă este tendinţa lui Putin de a-i persecuta pe adversarii politici, oamenii de afaceri, jurnalişti şi artişti.

Cine îl admiră, se întreabă autorul. „Cei care au coloana vertebrală a democraţiei chircită, precum şi cei care văd în libertatea de expresie un semn de slăbiciune. Partidele de extremă dreapta, cum ar fi „Frontul Naţional” din Franţa, de asemenea i se închină. Ministrul israelian al Comunicaţiilor cu siguranţă că îl invidiază pe Putin. La ce foloseşte să-ţi faci griji cu privire la calitatea vieţii cetăţeanului sau să lupţi împotriva inegalităţilor sociale: cel mai important lucru este să reduci la tăcere criticii. Opoziţia? Organizaţiile pentru drepturile omului? O bandă de trădători. Obiectivul principal – conservarea puterii în mâinile potrivite. Iată definiţia lui Putin”, afirmă jurnalistul israelian.

Mulţi vor spune că Putin luptă împotriva teroriştilor SI. Dar acest lucru nu este adevărat: „În timp ce SUA îi bombardează pe terorişti, Putin distruge opoziţia siriană prooccidentală. În aşa ceva el este specialist”.

Motivul pentru care Putin încearcă să-l salveze pe Assad este simplu: economia Rusiei este în pragul colapsului, aşa că Putin, în încercarea de a-l salva pe suporterul său sirian, nu vrea decât să-şi asigure contracte pentru armamentul din Rusia şi să creeze mai multe baze în Orientul Mijlociu. În plus, salvarea lui Assad îi serveşte lui Putin în fata Occidentului. „El nu este un jucător de şah genial, ci doar un parior care tot timpul creşte miza în speranţa câştigului final. Problema este că acest câştig nu mai vine”, scrie autorul.

Când Putin a anexat Crimeea, Israelul nu a participat la reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a condamnat Rusia. Ministerul Afacerilor Externe a declarat că a avut o grevă, care l-a împiedicat să participe la reuniune. Nimeni nu a crezut, iar acţiunea israeliană încă o dată subliniază faptul că am pierdut complet direcţia, conchide autorul.