Pentru a salva rezervele de apă, vastele culturi circulare de grâu din deşert din anii '80 şi '90 au dispărut, iar Arabia Saudită a pus capăt politicii sale de auto-suficienţă, devenind un membru cu drepturi depline al grupului de ţări din Orientul Mijlociu care, potrivit unui trader, vând hidrocarburi şi cumpără carbohidraţi.

Trecerea de la exporturi spre importuri, care a început în urmă cu opt ani, oferă mari oportunităţi de afaceri pentru traderii de cereale precum Cargill Inc şi Glencore Plc precum şi pentru fermierii din ţări precum Germania şi Canada.

„Arabia Saudită este pe cale să devină cel mai mare nou cumpărător de grâu”, a declarat Swithun Still, directorul la firma de trading cu cereale Solaris Commodities SA din Elveţia.

Luna trecută, directorul principalei agenţii guvernamentale pentru cumpărarea de grâu din Arabi Saudită, General Silos and Flour Mills Organisation (GSFMO), Ahmed al-Fares, a declarat că în 2016 Arabia Saudită va importa o cantitate de 3,5 milioane tone de grâu, de zece ori mai mult decât cele 300.000 de tone de grâu importate în 2008, primul an în care culturile locale de grâu au început să fie reduse în condiţiile în care cultivarea cerealelor în deşert necesita o cantitate prea mare de apă. Până în 2025, cererea de grâu a Arabiei Saudite ar urma să crească până la 4,5 milioane de tone, ceea ce va plasa această ţară în top 10 cei mai mari cumpărători mondiali de grâu.

Arabia Saudită este deja cel mai mare cumpărător mondial de orz, utilizat pentru hrana cămilelor, şi unul din primii 15 importatori mondiali de sorg şi porumb.

Traderii de grâu sunt de părere că creşterea achiziţiilor Arabiei Saudite reprezintă unul din puţinii factori pozitivi de pe piaţa cerealelor.

Arabia Saudită au devenit un client deosebit de important pentru Canada, Germania, Lituania şi Letonia, de unde îşi procură cea mai mare parte din necesarul de grâu.

„Arabia Saudită va avea nevoie de importuri din ce în ce mai mari, însă în prezent piaţa mondială poate acoperi cu uşurinţă această cerere crescută”, a declarat Stefan Vogel, analist la Rabobank International.

În schimb, Arabia Saudită a început să investească în ferme din străinătate şi operaţiunile de trading cu cereale. În luna aprilie a acestui an, o companie sprijinită de Arabia Saudită a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni la Canadian Wheat Board într-o tranzacţie de 203 milioane de dolari care îi dă acces la exporturile de cereale ale Canadei.