Nicolas Sarkozy, liderul formaţiunii de centru-dreapta Republicanii, a cerut la întâlnirea cu Francois Hollande „modificări în politica externă a Franţei şi schimbări drastice în sistemul de securitate”.

„Pe plan intern trebuie aplicat principiul precauţiei. Trebuie să tragem învăţăminte din deficienţele pe care le avem şi să ne adaptăm sistemul de securitate. Cetăţenii francezi nu se mai simt în siguranţă, trebuie să facem schimbări pentru a se simţi în siguranţă. Avem nevoie de toată lumea pentru exterminarea reţelei Daesh (Stat Islamic), în special de Rusia. La nivel european, este necesară o nouă politică în materie de imigraţie; valul de imigranţi trebuie adus sub control prin solidaritate”, a declarat fostul preşedinte al Franţei.

O coaliţie internaţională coordonată de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Rusia efectuează bombardamente antiteroriste separate în Siria, de câteva săptămâni.

Terorişti sinucigaşi s-au aruncat în aer, vineri seară, în faţa arenei "Stade de France" din Paris, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, în centrul capitalei Franţei. Circa 85 de persoane au fost ucise în sala de concerte Bataclan. Potrivit bilanţului încă provizoriu, cel puţin 129 de oameni au murit, iar 352 au fost răniţi în atentate. În bilanţ nu sunt incluşi cei şapte sau opt terorişti morţi în atentate. Atacurile au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.