Mesajul este intitulat „Comunicat asupra atacului binecuvântat de la Paris împotriva Franţei cruciate”, ca fiind o parte componentă a unui şir de asemenea texte-avertisment.

„Războiul de-abia a început / Am simţit gustul sângelui / Au sosit steagurile negre!”

Mesajul îi aparţine cetăţeanului german Denis Cuspert, convertitul la islam şi binecunoscut pe toate reţelele islamist fundamentaliste sub numele Deso Deogg, cel supranumit „Goebbels din ISIS“ în semn de respect şi preţuire pentru activitatea sa în slujba secţiei de propagandă a organizaţiei. Este un rapper ale cărui cântece sunt ascultate cu pasiune şi religiozitate la reuniunile tinerilor jihadişti europeni care se regăsesc în mesajul de ură şi intoleranţă transmis şi ca semnal pentru toţi infidelii, kaffirii, care vor urma să plătească cu viaţa vina de a fi creştin în Europa.

„Un camion plin cu exploziv / Adio spus cu dragoste / Mamă, nu fii tristă / Fiul tău se îndreaptă către Allah / Vecinul tău este un kaffir / Măcelărindu-l pe Mesager / Ia un cuţit mare / Şi dă-i ceea ce merită / Fratele meu, nu fi trist / Trebuie să plec/ Oriunde aţi fi în Europa / Porniţi la Jihad“ 

Uriaşa greşeală a politicienilor europeni a fost să creadă că acest tip de mesaje - iar acesta nu este decât un exemplu între sute şi sutele de alte asemănătoare - sunt doar fenomene care aparţin unei „culturi marginale a zonelor minoritare“ şi reprezintă doar excepţii nerelevante denumită în deriziune „Sub-culture maghrebine de banlieue”. Fals, deoarece este vorba despre mesaje destinate a fi preluate, ca elemente mobilizator-revoluţionare într-o operaţiune foarte complexă de război psihologic. Scopul său este de a reda „identitatea şi mândria naţională pierdute“ unei generaţii de tineri sau foarte tineri membri ai comunităţilor musulmane din Europa.

„Voi sunteţi urmaşii gloriosului Saladin care i-a alungat pe cotropitorii cruciaţi de pe pământurile noastre sfinte. Menirea voastră este de a porni Jihadul necruţător împotriva unei Europe pe care o vedeţi cum o vedeţi şi voi acum: slabă, lipsită de credinţă, fără puterea de a riposta. Ne-au dispreţuit, ne-au umilit, ne-au considerat primitivi, murdari şi ne-au batjocorit credinţa şi obiceiurile. A venit timpul să le plătim toate astea şi voi sunteţi cei care vor împlini Jihadul şi înfrânge din nou cruciaţii, de data asta la ei acasă!” - aşa sună mesajul lansat de un cleric islamist în urmă cu câteva luni, text devenit viral pe reţelele de socializare care propun situri islamist-fundamentaliste.

Mesaje pe care nimeni dintre responsabilii politici nu le-a luat în serios sau, cel puţin, nu le-a luat într-atât de tare în serios încât să se treacă la luarea singurei decizii logice, adică formarea unei structuri europene de forţă specializate în lupta anti-teroristă, dotate cu toate elementele constitutive necesare, de la serviciu de informaţii propriu până la unităţile de represiune. În lipsa acestuia, se vede care este limita eficienţei serviciilor naţionale (cu competenţele respective de acţiune, exclusiv naţionale) în momentul în care se confruntă cu o acţiune teroristă internaţională a cărei planificare se bazează pe existenţa spaţiului european de libertate de mişcare, cu ale sale controale mai mult simbolice, fără graniţe interne şi în condiţiile unor restricţii majore impuse forţelor de poliţie în materie de acţiune în teren, în numele respectării absolute a drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi demnităţii cetăţenilor.

Acesta este contextul în care s-a trecut la această nouă etapă, extrem de periculoasă, a logicii atacurilor gândite de planificatorii militari ai Statului Islamic. De aici şi tonul halucinant al mesajului apărut pe siturile islamiste la câteva ore după atac, mesaj oficial din partea Statului Islamic:

„Opt dintre fraţii noştri, având centuri explozive şi arme au ţintit zone prestabilite în inima capitalei Franţei, atent alese în prealabil: Stade de France în timpul unui meci la care asista imbecilul de Francois Hollande; teatrul Bataclan unde sute de idolatri se reuniseră într-o petrecere de perverşi, precum şi alte ţinte în arondismentele 10, 11 şi 18. Franţa şi celelalte state care o vor urma să ştie că vor rămâne pe primele locuri pe lista ţintelor Statului Islamic şi mirosul morţii nu le va părăsi nările... Acest atac este doar începutul furtunii şi un avertisment pentru cei care doresc să înveţe o lecţie“. 

Dacă cineva mai crede că este vorba doar despre un simplu mesaj de propagandă, se înşeală amarnic. Deja, acest tip de atitudine gen auto-denial a costat vieţi, provoacă teroare, generează reacţii necontrolate de panică.

De partea cealaltă, avertismentele continuă privind noile ţinte. Avertismente postate pe Twitter, din nou de aceeaşi sursă islamică, de data aceasta privind Roma:

Anunţă că aşteaptă Ora zero, momentul în care comanditarii din Statul Islamic vor decide declanşarea atacului. Doar la Roma? Au apărut de curând şi alte locaţii foarte precis desemnate şi transmise către celule jihadiste din ţările respective, acestea fiind documentele deja interceptate de unele servicii de informaţii. Iată una dintre aceste liste:

Foarte interesantă este o corelare a listei ţintelor potenţiale din Europa şi din lume cu cea a statelor de provenienţă a aşa numiţilor „luptători străini“ din Siria, cei care se întorc masiv, după încheierea contractului, înspre ţările lor de origine, gata fie să lupte mai departe în cadrul unor acţiuni decise direct de Statul Islamic, fie să devină instructori în taberele jihadiste din statele occidentului european.


Dar, la fel de interesantă este şi lista locurilor de unde pleacă mesajele pe Twitter...

Este vorba despre o acţiune în reţea, extrem de bine coordonată şi căreia, cel puţin până în acest moment, lumea occidentală nu i-a putut da o replică pe măsură.

O lume occidentală desemnată în mod clar ca ţintă dar blocată în propriile sale legislaţii şi oprelişti, dar şi de seria enormă de concesiuni făcute comunităţilor islamice care, în acest moment, au un statut real de stat în stat, beneficiare de privilegii multiple acordate de statele europene (de la obţinerea cetăţeniei la sistemele sociale şi învăţământ). Dar toate aceste concesiuni, oricât de multe sau importante ar fi ele, nu reprezintă un argument convingător deoarece, spun mesajele Statului Islamic, scopul Jihadului este constituirea Califatului şi transformarea unei părţi a Europei în „pământ sacru al Islamului“.

Iată, în final, o altă suprapunere de hărţi, tot privind ţintele potenţiale ale ISIS. Prima este realizată de experţi europeni în lupta anti-teroristă, iar a doua este larg difuzată de ISIS pe toate canalele sale de îndoctrinare a viitorilor jihadişti:

Şi, veţi vedea într-un material viitor, ameninţările jihadiştilor, sosite pe aceleaşi canale la care trebuie să fim extrem de atenţi, credibile fie şi numai pentru că sunt oficial asumate de reprezentanţii oficiali ai Statului Islamic, vorbesc clar despre apropierea unui nor foarte negru de furtună şi deasupra zonei Balcanilor. Jihadul lor este în plină desfăşurare în timp ce, cel puţin în acest stadiu, reacţia europeană este doar la nivel emoţional, de mesaje de condoleanţe şi indignare profundă. Fără a vedea însă că Statul Islamic şi-a atins deja un prim obiectiv strategic militar major: în Paris, oficialităţile sfătuiesc oamenii să nu iasă din casă decât dacă este strict necesar, este suspendată foarte mare parte din activitatea obiectivelor sensibile (turism, alimentaţie publică, administraţie).

Introducerea fricii endemice este obiectivul pe care Statul Islamic, cu un consum minimal de forţe în teren, l-a atins şi l-a imprimat pe lungă durată în conştiinţa opiniei publice. Dar nu se poate trăi în spaimă continuă, aşa că, măcar acum, Europa se pregăteşte de o ripostă masivă. La un act de război, se poate răspunde doar la acelaşi nivel, dar cu forţe şi mobilizare comună exemplare. Nu se va întâmpla aşa, atunci drumul Califatului se deschide larg. Asta vrem?

Articol preluat de pe Adevarul.ro