Cel mai mare traficant de droguri al tuturor timpurilor s-a născut în anul 1949, pe 1 decembrie şi a murit pe 2 decembrie, în 1993, arată wikipedia.org.

În pofida faptului că acesta controla Columbia din umbră, la un moment dat şi-a pus drept obiectiv să ajungă preşedintele ţării, însă tocmai acest lucru l-a dus la pierzanie. O cauză a decăderii lui a fost o poză cu dânsul în arest şi un ministru al Justiţiei onest, care a început o campanie împotriva sa, ce l-a determinat până la urmă să părăsească Senatul şi să-şi ia adio de la visul de a deveni preşedinte. Acest oficial care l-a demascat a fost împuşcat în propriul autovehicul, iar de atunci Escobar a început un adevărat război împotriva propriei ţări.

Mai jos vă prezentă povestea de viaţă a bogat baron al drogurilor, care şi-a construit singur propria închisoare.

De-a lungul vieţii Pablo Emilio Escobar Gaviria a reuşit să adune peste 50 de miliarde de dolari, bani gheaţă, din afacerile ilegale cu traficul de narcotice, devenind cel mai bogat infractor din lume. Nu a fost un simplu traficant de droguri, ci conducătorul unui imperiu care valora mai multe zeci de miliarde de dolari. Columbianul şi-a început viaţa în afara legii de mic copil în oraşul Medellin, unde a intrat într-o gaşcă specializată pe furturi mărunte.

Escobar a participat în anii '70 la o răpire a unui politician în urma căreia a obţinut uriaşa sumă (pe atunci) de 100.000 de dolari iar cu aceştia a pus bazele imperiului care urma să vândă cel mai scump drog din lume: cocaina. Acesta a început să introducă preţiosul drog în ţară cu ajutorul avioanelor de mici dimensiuni. Băga cocaina sub forma de pastă în roţile avioanelor, în scaune sau în diverse locuri pe care vameşii din Statele Unite nu le găseau.

Ulterior, a ajuns să deţină o flotă de avioane, vapoare şi camioane care importau „moartea albă” în America de Nord, ţara cu cel mai mare număr de consumatori de droguri. Poliţia spunea că la apogeul traficului făcut de columbian, reţeaua lui numită Cartelul Medellin, reuşea să aducă în Statele Unite peste 15 tone de cocaină zilnic.

Pablo Escobar deţinea în proprietatea sa mai multe insule în Bahamas, unde construise hoteluri, blocuri şi aeroporturi, iar toate acestea făceau parte din imperiul său, servind drept depozite de unde apoi erau transportate drogurile în America, Mexic, Spania sau Venezuela. Cu o reţea bine pusă la punct columbianul deţinea 85 la sută din totalul de piaţă de cocaină la nivel mondial, cu un câştig zilnic de 60 de milioane de dolari. Săptămânal acesta cheltuia 2500 de dolari doar pentru elasticurile cu care grupa banii.

Interesant este faptul că, deşi era urmărit de guvernul American şi de cel Columbian, Escobar reuşea mereu să scape. La el în ţară, el avea însă susţinerea politicienilor şi a poliţiei, în special după ce a instaurat metoda care nu dădea greş în rândul oamenilor legii, numită „Bani sau Plumb”.
Asta însemna că fie acceptai şpaga lui, ori erai omorât. În ciuda faptului că oamenii din Cartelul Medellin au ucis zeci de politicieni, civili şi poliţişti, Escobar a fost considerat un erou de către oamenii din clasa joasă a societăţii.

Pablo Escobar a construit multe spitale, şcoli, terenuri de fotbal şi foarte multe cantine pentru hrana săracilor în Columbia. Din păcate, aceste opere de caritate pălesc în faţa atrocităţilor şi a genocidului făcut de Escobar, printre acestea numărându-se şi deturnarea şi prăbuşirea unui avion cu pasageri în 1989, doar pentru că la bord trebuia să urce un candidat la preşedinţia Columbiei, care nici măcar nu a mai luat zborul respectiv. În total au murit în acest accident aviatic comandat de Escobar 110 persoane.

Dincolo de crime şi droguri Escobar mai deţinea şi o frumoasă colecţie de automobile. Nu era un colecţionar în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu urmarea exemplare rare de maşini sau unele foarte scumpe. El cumpăra tot ce îi plăcea, în orice moment. Din păcate, majoritatea maşinilor deţinute de Escobar au fost distruse când a fost arestat de ochii lumii şi ţinut într-o închisoare de lux făcută tot de el.

În 1991, ca urmare a declanşării unui război „murdar” în capitala Columbiei şi în Medelin, Escobar forţează mâna preşedintelui şi reuşeşte să cadă la
înţelegere cu autorităţile columbiene. În schimbul a cinci ani de interdicţie de a ieşi din casă şi refuzul extrădării în SUA, el acceptă să renunţe la traficul de droguri şi, implicit, la imperiul creat. La doar un an de la sentinţă, datorită incapacităţii acestuia de a se ţine de promisiuni, guvernul columbian ordona mutarea lui Escobar într-o închisoare de maximă siguranţă.

În momentul în care armata columbiană a luat cu asalt fortăreaţa acestuia, descoperă dispariţia sa. Urmare a acestui incident a fost implicarea, la cererea autorităţilor columbiene, a trupelor americane Delta, Seal şi Seal Team Six în căutarea, identificarea şi capturarea lui Pablo Escobar. Că răspuns, Pablo avea să ofere recompense fiecărei persoane ce va ucide un poliţist, un agent american sau a vreunui coordonator al campaniei împotriva sa. În doar două luni, 65 de poliţişti sunt executaţi şi 12 bombe artizanale sunt detonate în Medelin şi Bogota. Ajunşi în pragul disperării, cetăţenii lezaţi de acţiunile lui Escobar formează un grup numit Los Pepes, care vor diminua semnificativ puterea şi influenţă imperiului, prin asasinarea a peste 300 de oameni apropiaţi lui Escobar.

Observând pericolul iminent, Pablo Escobar încearcă să îşi scoată din ţară familia cu destinaţia Germania, însă, la implicarea oficialilor americani, Ministrul de Externe german refuză cererea familiei de azil politic şi o trimite înapoi în Columbia. Întoarsă din drum, familia lui Escobar este capturată şi „întemniţată” într-un hotel din Medelin, în speranţa că va fi contactată telefonic de Pablo Escobar. La scurt timp după aflarea veştii, Pablo face primul pas greşit sunând la hotel, dar folosindu-se de mai multe celulare. Datorită unei tehnologii sofisticate aduse din SUA, autorităţile columbiene îl localizează într-o casă din sudul Medelinului.

Ulterior, un grup onest de poliţişti şi ajutaţi de forţele speciale americane l-au găsit pe Escobar în 1993 şi l-au împuşcat.