Potrivit deciziei instanţei, Marian Tuşkevski şi Kiro Ianev au fost omorâţi în 2001, la ordinul antreprenorului Orţe Korunovski. Cinci ani mai târziu ultimul a fost ucis.

Anchetatorii susţin că fostul ministru de Interne nu doar c-a supravegheat comiterea crimelor, dar a şi ajutat infractorii să fugă din Macedonia.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi încă patru indivizi. Predrag Kubrilo, Milan Ilic şi Migrad Kovacevic îşi vor petrece restul vieţii în temniţă, iar Vuk Vukicevic va sta după gratii următorii 15 ani.

Fostul şef al pazei de corp al lui Boskovski a primit o pedeapsă cu închisoarea de 8 ani şi 5 luni. De asemenea, un fost ofiţer de poliţie, Nicola Negrievski a fost condamnat la 5 ani şi 5 luni.

Anterior, fostul şef al MAI din Macedonia a fost condamnat la 12 ani de puşcărie. Decizia, însă, a fost anulată de către Curtea de Apel, scrie pravo.ru. Liube Boskovski consideră că pedeapsa este o decizie politică.

Fostul oficial se află în închisoare pentru abuz în serviciu şi finanţare ilegală a alegerilor parlamentare. În acest dosar, ex-ministrul macedonian de Interne a fost condamnat la 7 ani de închisoare în 2011. Cu un an mai târziu, Curtea de Apel i-a redus sentinţa până la cinci ani.

Boskovski a exercitat funcţia de ministru în perioada 2001-2002. Tot în 2001, Tribunalul Penal Internaţional de la Haga l-a acuzat că, după prăbuşirea Iugoslaviei, în timpul conflictului etnic dintre macedoneni şi albanezi, Boskovski nu a investigat crimele comise împotriva albanezilor.

Învinuit de masacrarea albanezilor este şi fostul ofiţer de poliţie Johan Tarkulovski. Acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare. De fapt, Johan a fost primul macedonian condamnat pentru comiterea crimelor de război. Fostul poliţist şi-a ispăşit pedeapsa în Germania, iar anul trecut, când a revenit în ţară, a fost considerat de unii un erou naţional. Printre cei care l-au întâmpinat a fost prim-ministrul Macedoniei, Nikola Gruevski, precum şi alţi membri ai guvernului, informează blic.rs.