Makarevici: Presa din Rusia face o propagandă sălbatică și grosolană

Makarevici: Presa din Rusia face o propagandă sălbatică și grosolană
Sursa: jurnal.md Foto: zn.ua 21.08.2014 14:47
Compozitorul și interpretul rus Andrei Makarevici, autorul a numeroase cântece și proiecte muzicale, a vizitat pe 13 august orașul Slaveansk și satul Semionovka, din regiunea ucraineană Donețk, ajunse din nou sub controlul armatei ucrainene. Makarevici a susținut un concert în fața refugiaților, care l-au întâmpinat cu ovații, iar sala s-a dovedit a fi prea mică pentru admiratorii creației sale. Oamenii care nu au avut loc în încăpere au făcut un cerc în jurul clădirii și au ascultat concertul prin geamurile deschise.

De cealaltă parte, Andrei Makarevici a fost condamnat în Rusia pentru gestul său. Un ziar a scris despre el că este „artistul călăilor”, iar oficialii proruși din Crimeea l-au îndemnat să nu calce pe teritoriul lor.

Într-un interviu pentru „Vocea Americii”, interpretul a spus de ce a mers să cânte pentru refugiați și a vorbit despre reacțiile care au apărut ulterior.

„În primul rând, când ești rugat să cânți în fața refugiaților, cred că trebuie să faci acest lucru, indiferent unde se află ei. Refugiații sunt întotdeauna și peste tot refugiați. În al doilea rând, am vrut să văd acele locuri cu ochii mei, pentru că în ultima vreme nu prea cred în presa și televiziunile noastre oficiale. În viața mea am văzut multe. În general, războiul nu poate să aducă nimic bun, însă pe acest fundal am văzut unele lucruri pozitive. Cel puțin am văzut că deși pe la periferii sunt încă multe distrugeri, orașul Slaveansk aproape și-a revenit, cu toate că au trecut doar trei săptămâni de la încetarea luptelor. Nu știu cum arată ceilalți care au fugit din calea luptelor, sunt în jur de 100 de mii în Ucraina și sunt împrăștiați pe tot teritoriul țării. Însă refugiații pentru care am cântat eu, mai ales copiii, arată mult mai bine decât mă așteptam. Or, la auzul cuvântului „refugiat” ne vin imagini triste în fața ochilor. Vreau să mai spun că voluntarii își fac munca foarte bine și îi ajută mult, adună pentru ei ajutor umanitar, le organizează ocupații, tot ei m-au adus și pe mine acolo”, a declarat artistul din Rusia.

Întrebat cum sunt privite acțiunile Rusiei în regiunea pe care a vizitat-o, Andrei Makarevici a spus că nu a reușit să discute cu refugiații despre aceasta, dar a adăugat că voluntarii care-i ajută „nu au o atitudine caldă față de conducerea Rusiei”. Tot el a mai spus că voluntarii fac parte din diferite organizații, dar că sunt și oameni de afaceri, medici, studenți, care pur și simplu au sărit în ajutor și au venit să-i susțină.

Referitor la presa rusă, Andrei Makarevici a declarat: „Are loc o propagandă sălbatică, grosolană, calculată, îndreptată spre o parte a populației mai puțin avansată, care, din păcate, la noi este majoritară și asupra căreia acționează aceste tertipuri. Despre concertul meu pentru refugiați: un anumit ziar scrie titlul „Makarevici a cântat în fața călăilor”, după care întreabă oameni cunoscuți ce cred despre acest lucru. Evident, acești oameni cunoscuți spun că „să cânți în fața călăilor este un lucru rău”. Lor nici prin minte nu le trece că eu nu am cântat în fața călăilor, ci în fața refugiaților. Iată așa se face toată propaganda. Pe urmă își vor cere scuze de la mine, în timp ce ei trebuie să-și ceară scuze de la cititorii pe care i-au mințit, însă acest lucru nu se va întâmpla, din păcate.”

Interpretul rus a mai spus că se îndoiește că Rusia va întoarce Ucrainei Crimeea. „Știu însă cu siguranță că dacă nu era povestea cu Crimeea, nu ar fi avut loc războiul civil în Ucraina, nu ar fi fost atâtea victime”, afirmă Makarevici.

În concluzie, artistul rus a spus că legătura dintre Rusia și Ucraina se va restabili, cu siguranță, însă va trebui să treacă mult timp. „Pentru ca această legătură să existe din nou, trebuie să fim cinstiți, să nu mințim și să nu ne lăsăm mințiți”, a conchis Andrei Makarevici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP