Demiterea lui Drăguțanu, cerută în plenul Parlamentului

Demiterea lui Drăguțanu, cerută în plenul Parlamentului
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 16.05.2014 12:14
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, trebuie să fie demis pentru situația creată în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova.

Deputații din grupul liberal-reformator au cerut președintelui Parlamentului să propună în plen înlăturarea lui Drăguțanu de la șefia băncii centrale.

PLR consideră inadmisibil acceptul BNM pentru vânzarea către banca de stat din Federația Rusă Vneșekonombank, a unui pachet important de acțiuni ale Băncii de Economii.

„Cedarea controlului asupra unicii bănci de stat către Federația Rusă contravine interesului Republicii Moldova”, a declarat deputatul PLR, Ana Guțu.

De asemenea, Dorin Drăguțanu este acuzat că a permis în mod tacit implicarea frauduloasă a băncilor în spălarea a peste 18 miliarde dolari provenite din Rusia. Autorii solicitării îl acuză pe guvernatorul BNM și de atitudine iresponsabililă față de fluctuațiile cursului valutar.

Solicitarea deputaților a fost însă respinsă de președintele parlamentului. Igor Corman a menționat nu există niciun temei legal pentru ca Drăguțanu să fie demis.

Guvernatorul BNM nu a comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că la finele lui aprilie curent, circa 25 la sută din acțiunile Băncii de Economii au fost vândute băncii ruseşti de stat Vneşekonombank, aflată sută la sută în proprietatea guvernului de la Moscova.

Mai mulţi experţi au declarat că banca a fost partajată între liderii PD şi PLDM, iar în prim-plan a fost scos omul de afaceri Ilan Shor, beneficiarul de jure al companiei care a obţinut poziţia dominantă. Ulterior, s-a anunțat că milionarul Ilan Shor a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP