Freedom House: Presa în Republica Moldova este parțial liberă

Freedom House: Presa în Republica Moldova este parțial liberă
Sursa: jurnal.md Foto: dailybusine... 01.05.2014 15:54
Presa din Republica Moldova este parțial liberă. Potrivit clasamentului internațional al libertății presei, țara noastră se plasează ca și anul trecut, pe locul 112 din totalul celor 197 de state participante, anunță freedomhouse.org.

Alături de Republica Moldova în acest compartiment au fost incluse alte peste 60 de state printre care Italia, Chile, India, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Croația, România, Grecia, Georgia, Kosovo, Brazilia și altele. România s-a clasat pe locul 84. De menționat că Republica Moldova ocupă aceeași poziție precum Liban și Tunisia.

Rusia, Belarus, Kazahstan, China, Azerbaidjan, Ucraina, Armenia, Malaysia, Thailanda, Turcia și alte peste 60 de țări se regăsesc în lista statelor unde presa este controlată politic. Ucraina se plasează în acest top pe locul 139, iar Rusia a ocupat poziția 176.

În fruntea clasamentului, țările unde presa este liberă, se află Suedia, Norvegia, Olanda, Finlanda, Belgia etc. Șirul țărilor unde presa nu este independentă este încheiat de către Coreea de Nord, Turkmenistan, Uzbekistan, Belarus și Cuba.

Libertatea presei s-a diminuat enorm în ultimul deceniu. Declinul se datorează unui regres serios în mai multe țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Egipt, Libia și Iordania. De asemenea, la acest capitol situația s-a înrăutățit în Turcia și Ucraina, dar și mai multe țări din Africa de Est. Totodată, o deteriorare nesemnificativă a libertății presei a fost atestată și în SUA.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP