Sărbătoarea Tricolorului: Republica Moldova marchează Ziua Drapelului

Sărbătoarea Tricolorului: Republica Moldova marchează Ziua Drapelului
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 27.04.2014 09:35
Republica Moldova marchează astăzi Ziua Drapelului și a Stemei de Stat, simbolurile oficiale ale suveranităţii şi independenței țării noastre.

Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale – albastru, galben și roșu, având proporțiile de 1:2 între lățime și lungime. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Steagul ţării noastre este asemănător cu cel al României. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat - un vultur purtând o cruce în cioc și strângând în ghearele reprezentate ca niște mâini câte un sceptru de aur și o ramură verde de măslin.

Pieptul păsării este protejat de un scut cu însemnele tradiționale ale Moldovei: capul de bour, soarele, luna și o floare.

Ziua Drapelului de Stat este marcată în Republica Moldova începând cu anul 2010. Amintim că în 2012, guvernul a cheltuit trei milioane de lei pentru inaugurarea în faţa instituţiei a celui mai mare steag din istoria ţării.

Primele persoane în stat au transmis un mesaj cu prilejul Zilei Drapelului. Redăm mai jos textul integral al mesajului.

„Simbolurile statale definesc identitatea unei țări. Cele trei culori ale stindardului național - roșu, galben și albastru - reprezintă atât trecutul glorios al poporului nostru, cât și aspirațiile de integrare europeană a Republicii Moldova.

Respectul față de Drapelul și Stema de Stat este un omagiu adus înaintașilor care au luptat cu credință și sacrificiu pentru libertatea și independența țării.

Uniți sub flamura tricoloră am repurtat victorii de-a lungul istoriei asupra dușmanilor care au pus în primejdie dăinuirea noastră ca popor. Suntem o națiune viguroasă și ne afirmăm și în prezent dreptul suveran de a ne decide viitorul.

În aceste vremuri tulburi, în care securitatea regională este amenințată de evoluțiile primejdioase din Ucraina, avem datoria de a da dovadă de coeziune, înțelepciune și curaj.

Tricolorul reprezintă acel simbol care îi unește pe toți cetățenii Republicii Moldova în jurul valorilor democrației și libertății. Sub acest steag am pășit cu toții împreună, cu gândul la izbândă, pe calea integrării europene.

Simbolurile naționale ne aduc aminte că avem datoria sfântă de a servi cu credință Patria, de a apăra unitatea și independența Republicii Moldova.

Vă îndemnăm să arborăm cu mândrie și să cinstim Drapelul de Stat și să onorăm Stema de Stat.

Onor la Tricolor!”

Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova
Igor Corman, președintele Parlamentului
Iurie Leancă, prim-ministrul

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP