Macovei: În țările UE, presa are acces la ședințele Parlamentului

Macovei: În țările UE, presa are acces la ședințele Parlamentului
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 26.03.2014 16:23
În țările Uniunii Europene jurnalișilor le este asigurată prezența la ședințele Parlamentului. Mai mult, la ședințele legislativului pot asista şi oameni obișnuiți.

Declarațiile au fost făcute de către europarlamentarul Monica Macovei. Oficialul UE a fost întrebat de jurnaliștii de la Chișinău ce crede despre interzicerea presei în sala de ședințe a Parlamentului Republicii Moldova.

„Sunt de acord cu prezența presei în mod fizic la ședințele Parlamentului. În Parlament trebuie să fie presă. Dacă vrea un om să vină să vadă ce fac parlamentarii, trebuie să existe un număr de locuri. Presa și oamenii simpli trebuie să aibă acces la balcoanele din sala de ședințe. Așa se face în Uniunea Europeană”, a declarat Monica Macovei.

Precizăm că reprezentanţii instituţiilor mass-media nu mai au acces în sala de şedinţe a Parlamentului de la începutul sesiunii primăvară-vară, după ce deputaţii s-au mutat în clădirea renovată, devastată în timpul protestelor din aprilie 2009.

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că nu poate asigura accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului, pentru că acest lucru este imposibil din punct de vedere tehnic. 

Clădirea Parlamentului a fost renovată în proporţie de 80 la sută, iar până în prezent, costurile lucrărilor au depăşit 300 de milioane de lei.

ONG-urile de media au cerut conducerii Parlamentului să asigure accesul presei în sala de ședințe a Legislativului.

Totodată, ÎCS Jurnal de Chişinău Plus SRL, titulara postului de televiziune Jurnal TV, și-a manifestat dezaprobarea acţiunilor de neadmitere a jurnaliştilor postului nostru de televiziune la şedinţele în plen ale Parlamentului.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP