Plahotniuc și Voronin îl instalează pe Zubco 2; „Găina a ouat mărgica”

Plahotniuc și Voronin îl instalează pe Zubco 2; „Găina a ouat mărgica”
Sursa: jurnal.md Foto: ajm.md 29.03.2013 08:49
Candidatura lui Vitalie Pîrlog a stârnit reacții și comentarii atât pe rețelele de socializare, cât și în rândul politicienilor.

Acesta a fost calificat drept „ticălos” de un deputat PLDM.

„Iată că găina (concursul lui Lupu-Plahotniuc) a ouat mărgica (Vitalie Pîrlog). Altceva mai bun nici că se putea! Cine se aseamănă, se adună!”, a declarat astăzi deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

Totodată, parlamentarul face trimitere și la locul de baștină al potențialul procuror general. „Felicitări, nisporenenilor, nasc și la noi... ticăloși!”, afirmă Maria Ciobanu.

De menționat că Vitalie Pîrlog a fost văzut de mai multe ori la hotelul Nobil, în anticamera lui Plahotniuc, cu care ar avea legături strânse.

Candidatura lui Pîrlog este controversată nu doar prin faptul că acesta este controlat de Plahotniuc însă. Vitalie Pîrlog a fost a fost ministru al Justiţiei între anii 2006-2009, când la putere se afla Partidul Comuniştilor. Între 14—25 septembrie 2009 a deținut interimatul funcţiei de premier, înainte ca fotoliul să fie ocupat de Vlad Filat. Despre Pârlog se spune că ani buni a fost o persoană fidelă lui Vladimir Voronin, iar în 2010 acesta chiar i-a apărat interesele lui Oleg Voronin la CEDO.

În cele ce urmează, pentru a fi numit în funcția de procuror general, Pîrlog trebuie să fie votat de Parlament. Fiind omul lui Plahotniuc, este lesne de înțeles că PD va susține candidatura acestuia. Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a dat deja de înțeles că va vota pentru numirea acestuia la PG, pentru că „îl știe ca pe un băiat simpăticuț”.

O părere bună despre Pîrlog a exprimat astăzi și liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Îmi pare că este o persoană foarte pregătită. Opinia noastră despre dumnealui, în perioada în care a fost ministru al Justiţiei, a fost foarte pozitivă. Este important cum va fi creat acest colectiv în care să activeze această persoană”, a menționat Voronin.

De cealaltă parte, PLDM a anunțat că nu va vota categoric pentru numirea lui Vitalie Pîrlog în funcția de procuror general. Și liderul PL a declarat că partidul său nu-l va susține pe Pîrlog.

În această situație se conturează un scenariu clar – Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin promovează la funcția de procuror general o persoană controversată care în perioade diferite a fost în slujba ambilor.

Un aspect aparte este averea lui Vitalie Pîrlog. În 2012 acesta a declarat un salariu de 15 000 de lei la Asociaţia pentru Justiţie şi Drepturile Omului pe care o conduce, iar din consultaţii juridice – 120 000 de lei. Cu toate astea, acesta are o casă în valoare de 666 000 lei, cumpărată în 2011, și circulă zilnic într-un Audi Q3.

Amintim că ieri comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general a anunțat că Vitalie Pîrlog va fi propus la funcția de procuror general. Curios este că acum câteva zile comisia l-a exclus pe Pîrlog din concurs. Motivul atunci nu a fost anunțat, iar candidații respinși au cerut reexaminarea dosarelor, ceea ce a și făcut comisia. Întrebat cum se explică acest lucru, președintele comisiei, Corneliu Gurin, a declarat că „în RM se întâmplă lucruri mult mai surprinzătoare decât acesta”.

În cele ce urmează, comisia va înainta Parlamentului spre votare în plen a candidaturii alese.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP